工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

点指兵兵——广州美食地图~~

我们有缘相聚在广工,怎能不尝遍广州的美食呢~~[em09]
所以隆重推出广州美食地图,用一个普通人的角度,为你介绍广州的各种美食~~~
基于尊重原著的原则,本帖大部分内容为粤语,看不明白的朋友可以PM~~~
特别鸣谢 LALA 为我们提供第一手资讯~~~~
也欢迎各位GGMM分享你们的美食心得和留下你们对本帖的宝贵意见但请勿恶意灌水,否则就别怪我咯~~~~

请各位转帖的朋友,尊重原作者的劳动成果,请跟帖知会作者或LZ,并大大只字感谢原作者!多谢合作!

评分

LALA寄语~~

酒香不怕巷子深 对于食物我都抱住呢种心态 我会跑好远好远就为左食一个饭团 或者就为饮一杯奶茶 我身边既人好难理解我对食物既喜好同执着 我影相无技巧 我只系想用图片记录低我行过食过既 证明我曾经来过

到后来 好多地方我再去都5系因为食物了 或者只系因为曾经我同某某某来过 为左怀念 我会一去再去 所以系我食既世界里面 充满感情

我中意去小店 始终觉得小店要来得有味道同正宗 不断稳系广州有特色既野食 我觉得每日都好充实

唯一遗憾既应该就系食出我一身既肥肉吧 哇哈哈哈 好开心小欣叫我帮忙写呢帖 我都好希望真系可以介绍到D好既野出来 D图都系我系我BLOG拉落来既 5想甘麻烦再搞过了所以有D字系上高 5好意思哈 转载请注明 多谢~多谢一直陪我食既人~MU~我爱你地~

评分

韩食一号店
中大附近有好多食韩国野既餐馆有平有贵
有个朋友住系呢附近然后强烈推荐我去呢间
于是琴晚就一起去左 店好小 两层
不过都满座老板应该系主厨 韩国男人 听5明我地讲野既 只系识讲D菜既名 店里面仲有两个细路女系距个女 真系一体就知系韩国人甘既样=。=
味道好正宗 价钱都好合理 性价比好高烤5花肉先30蚊 不过琴晚我地无食
我地叫左一个南瓜粥 5蚊海鲜饼 20蚊 冷面 15蚊 紫菜包饭12*2 炒年糕 5蚊
距地个紫菜包饭太好食了所以我打包左一个
地址就系康乐村果个公车站,往客村方向行大概100米 或者地铁到鹭江站B出口出老向右一直行大概10分钟~~

评分

和风中华曰ben菜
同样一间小店 系解放北路 POCO上话老板娘系曰ben人
里面好小位置 一共5超过10台
出面有3张餐台 然后里面有4张台 系下陷式既TATAMI 要除鞋入去坐既
我一共去过3次 因为性价比好高 而且味道我好中意
食过诸如大坂海鲜饼茄子天妇罗和风炒乌冬牛肉火锅之类
味道都好好 价钱都系10几蚊 两个人大概50蚊就饱到不得了 不过上次试过关东煮 非常5好食 5推荐~~~
第一次去既时候仲见到只猫猫系门外面识推门入来 好得意好得意~
地址系解放北路5记得500几号了 地铁到纪念堂站忘记咩出口了行几百米
百度下会知道的

评分

近期大爱 蟾蜍
上两个星期连续去淇乐多食左两次蟾蜍 真系爱S左
推荐江南大道间淇乐多 5好去宝业路果间 果间差好多
价钱好平 炸既系列例如蒜香椒盐全部都18蚊一例
其他浸既煮既蒸既都系廿几蚊 而且全部量都好多
好多人好怕食 觉得距好肉酸
其实等距罗到上台米同田鸡一样 又见5到距生前咩样
真系试下啦 严重推荐 好好好好食既一样野
地址就系江南大道市2宫附近 地铁到市2宫站~

评分

最最最最爱沙锅粥
沙锅粥一直一直系我最爱
我可以一个人不断食食食食大半煲
我热爱潮汕文化~OYE~
之前一直系宝业路食沙锅粥 直到我发现左呢间 潮膳沙锅粥
地址有D难稳 不过比起出面既性价比要高好多
虾同蟹既38蚊煲 招牌海鲜粥48 有虾同蟹仲有蚝仔同白贝 好大好大一煲好多料好好味!!
同埋呢度D牛肉丸都好好味 仲有我最爱既沙茶酱~!!
地址系江南西紫山大街一直一直行行好耐。。=。=
地铁到江南西A出口直走到永乐电器度有条路右转一直行
系咯宝业路都有一间同距一样名既 不过系假既~5好去~

评分

难忘芬芳
芬芳甜品开好多年了 系海猪区都小有名气 就系我中学附近 所以以前中午成日会去食
到而家我已经读完大学我都系继续成日去 除左加左价同埋大左款式多左之外 所有野都无变
呢家去都系食距D新式甜品
因为糖水以前食好多了
最最最中意距地个马蹄爽 5系一般既马蹄爽 下面系马蹄沙 上面有芒果 最得系果个芒果雪球 一食就知系用芒果整既 好芒果好好味 好食到爆炸~先8蚊~仲有杨枝甘露~同马蹄爽差5多样~不过下面系西米5系马蹄沙~同样有超正芒果雪糕!!!去既话一定要试~!呢度仲有煎饺食~都好好味~
地址 同福路 地铁到市2宫附近

评分

大头虾越南菜
呢间野出名吧 越茗苑其下
惠福路有一间 后来系光明广场开多间 6点几既时候经过距门口就觉得恐怖 好多好多好多人大等位 有次上到光明广场果间 真系有将近成百人 吓到我就走了 后来终于醒目左 BOOK左位 不过都要5点半前去到 终于食左了 味道都OK除左酸辣汤我接受5到 价钱平应该就系距甘多人既原因吧~
D菜都系廿几蚊甘 推荐光明广场果间  环境好好多 不过记得BOOK位 我地上次8点食完都仲见有人等紧位=。=
强烈推荐麻油鸡同咖喱~好味~~!!
地址 惠福路同光明广场上边都有
5好意思个图有D其他食物~=。=~

出来滚
呢间野个名几得 叫出来滚 就系食火锅噶喇
有3个特色煲 一个乳猪海鲜煲 一个胡椒猪骨煲 一个咩鹅煲
我食过海鲜同猪骨果个
第一次去既时候5个人食左2个煲仲有其他甜品同红豆冰 觉得好好好好食好正 第2次去食翻个海鲜煲 觉得差左好多好多 又贵左~而且下面好多菌类~食来食去都系菌~所以如果下次再去我都5食果个海鲜个了~
好似加左价148蚊吧大既~4 5个人~
猪骨煲以前68~5知而家有无加价了~D汤好香胡椒味~好好味~
消费满88蚊有POCO卡既话可以送红豆冰~个红豆冰犀利啊啊啊啊~巨型啊啊啊啊啊 ~~~~
地址系南华东路585号 就系海猪桥过海猪区呢个方向一落桥左边果条路一直行~~

更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

评分

潮宝牛肉丸&顺记冰室
潮宝牛肉丸系一间好UP DUP既小店仔 不过好多人帮衬 一直都有人排住队~次次去都系食牛丸~都算OK喇。。不过同汕头既都系无得比既~
上次食完去左顺记冰室食冰
西关老字号~不过我真系觉得出品好一般~好出名既椰子雪糕同芒果雪糕都5好食~食得出系用新鲜椰子同芒果整既,不过口感好差又5够甜~~仲有见到细个卖2豪子既红豆雪条~一蚊。。。5好食,5够甜~哦果度而家仲有鸡蛋仔卖~不过我会宁愿去街边买咯。。。。。=。=无性价比可言~
地址系多宝路同宝华路~

心喜点茶楼
我非常极度热爱饮茶 热爱到几乎无时无刻都想食~以前系龙洞经常夜晚跑去汇东~但系广州好多茶肆都静系得早茶夜茶下午茶~我需要既系一间无时无可刻都有茶点食既地方~所以好中意去心喜点茶楼~全日茶市直落~无论几时去到都有得饮~正~
系即点即蒸既模式~虽然价钱有DD比其他茶楼贵~不过分量都多D而且味道好好~最衰虾饺里面有芹菜5555555。。。凤爪拼排骨好好食~除左茶点呢D点既菜都OK~特别个酸菜浸牛3星~系我食过最好食既牛3星~D汤好好好好味而且先22蚊~
地址系文德路 缤缤零食店隔离~~

沁芳园
听闻呢度姜埋奶好出名 特登跑去试下 系好滑 天气冻既时候食完好舒服  双皮奶都5错~听讲呢度D茶点都好好食~不过我去既时候已经系下午,被告知蒸笼类点心已经无了~所以叫左D其他~价钱几平味道都5错~~坐窗边位望落去陈家饲广场,好舒服~下次经过会再去的~
地址 陈家饲隔离隔离隔离隔离~地铁到陈家饲站~

评分

珍珍意粉屋
呢间意粉屋系广州都几出名吧
本来就得童心路一间 后来系天河百脑汇开多一间~不过个名叫芝士堡~都系一样既~不过价钱就每样都比童心路间贵一两蚊~但系大好多坐得舒服好多~童心路果间真系好细仲次次都要等位~~
意粉我次次都要加重CHEES~我爱CHEES PYE~!!D意粉有好多好多款~我最中意果个菠萝沙律肠仔意粉~好好味~仲有果个菠萝海鲜PIE一定一定要试~成间店我觉得最好食系距了~好似22蚊6件~意粉大概都20左右~
地址童心路5知边忽 仲有百脑汇上边5记得几楼~~~

过几日得闲稳翻D图出来再写过~
=。=我好5满意我D图比后院加左个LOGO上去遮住我个名!!~!
好累。。。。

建议新任斑竹搜集多滴各种美食的背景相关资料
比如说韩国、曰ben菜口味有什么特别,有那些比较特别的含义
还有一些跟食物有关的小故事之类都可以放上来
支持打造成一张美食精华贴

又可以着眼系广州美食,多稳滴本地美食资料
令大家吃得开心又可以多了解广州,好事来的

如果可以讲详细的点样去,去到乜野地方左转定右转,或者系电子地图上面标左截出来俾大家睇就更好啦

原帖由 休闲金鱼佬 于 2008-4-10 15:55 发表
建议新任斑竹搜集多滴各种美食的背景相关资料
比如说韩国、曰ben菜口味有什么特别,有那些比较特别的含义
还有一些跟食物有关的小故事之类都可以放上来
支持打造成一张美食精华贴

我5赞成 太矫情了甘做既话 有好食既放上来就算啦

原帖由 清风断云 于 2008-4-10 16:02 发表
如果可以讲详细的点样去,去到乜野地方左转定右转,或者系电子地图上面标左截出来俾大家睇就更好啦

PM我问咯想知既话

十分感谢LALA噶鼎力相助~~~·
至于地图…… 我路痴噶问题系短时间内难以改善,大家暂时问住LALA先啦~~~
至于饮食文化,我有时间,又稳到D新鲜有趣D噶野会继续同大家分享~~~~

评分

强烈推荐“芝士堡”啊,而且一定要加重芝士味,好鬼香!

若然食扒呢就推荐要柠汁,因为果度D柠汁好香

仲有个咩咩饭都好正!D芝士CUM晒住D饭!正啊!....不过呢个好容易有D “腻”既感觉,所以最好同人地一人食D

仲有通心粉都几好食啊!

钟意食芝士既一定要去试下啊!或者对芝士晤反感既都可以去试下~~嘻嘻~~

百老汇6楼哇好似

评分