工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

点指兵兵——广州美食地图~~

原帖由 猪,你就系~~ 于 2008-4-10 16:55 发表
十分感谢LALA噶鼎力相助~~~·
至于地图…… 我路痴噶问题系短时间内难以改善,大家暂时问住LALA先啦~~~
至于饮食文化,我有时间,又稳到D新鲜有趣D噶野会继续同大家分享~~~~

广州既线路同地图都可以上依个网站查http://gz.o.cn/index.jspa(系三维地图,比较清晰)

至于点样坐车可以到依两个网站度查http://www.gz-bus.com/chaxun/               http://gz.zuoche.com/

评分

愉园

愉园既饭系我食过最好食既碟头饭
高中既时候中午成日都特登行好远过去食牛肉饭
果时5蚊 毕业之后体住距变成6蚊 7蚊 到上星期去已经变成9蚊了
但系都系一样甘好食

食左甘多年其实我都静系食过距一种饭
时菜牛肉饭
因为呢个饭实在系太太太太好食了
每次都林住下次去要试第D饭 但系等到下次都系忍5住食饭距
好大一碟 好多汁D菜系下面好好味 牛肉好滑好滑 系我食过最好食既牛肉饭~
同其他人去人地食过红烧茄子饭 都好好好好食
不过上星期人地食菠萝生炒骨饭我就觉得好一般了 好酸=_=
上星期去仲见到多左D羹类食
叫左个鸡丝浮皮羹 里面好多虾仁 6蚊 好大碗~我地两个人食一碗既~~
5555555555555又好挂住牛肉饭了~听晚去~~正~
P.S.D饭食到一半先记得影 5好意书~~=_=

地址 海猪区万松园~~江南西行过去 万国行落来既中间~~

评分

巴拿马泡芙~

劲中意食泡芙~系广州无论行过边度见到有泡芙卖都一定会买来试~
最中意里面好多好多好多CREAM~正~
介绍一间我食过最正既泡芙蓉~巴拿马饼房既泡芙~
好大个~一蚊一个~里面全部都系CREAM~!!!!仲要系冻既~太幸福了~
正到爆炸~~
相反做到好出名既最平都7蚊一个既beardpapa泡芙就比较我失望了~完全极度5够甜~
巴拿马既真系抵到烂~~~》《~次次食亲都觉得巨幸福~

地址 工业大道家信商业广场 就系某超级广场所在既果栋野~间店系一楼~久久丫个档后面~KFC隔离~

评分

强记鸡粥

次次去强记都5食粥静系食肠粉~
虽然有好多专门食肠粉既店~但系经过强记都会想入去食~
因为D味同我细个食既肠粉系一样味既~~
D肠粉都OK滑~酱油甜甜的好好味~同埋D肠粉D款都几特别~
好似有咩牛三星肠 及第肠 仲有好多呢样加果样既~~
不过最衰系出面放系台既酱油同距本身加落去既酱油完全5同味
出面果D好咸好难食!!!千其5好加落去~如果5系成碟肠粉就浪费晒了~

至于粥 食过几次生滚粥~真系好一般~好稀~而且食得出系有比米粉落去沟既~所以以后都5食
仲有D沙锅粥咯~广州甘多潮汕粥店~要食沙锅粥我就5会系度食喇~
哦仲食过一次云吞面~难食就两个字~所以都系食肠粉算了~
图系牛三星肠~粉肠肠~同埋鸡肉及第肠~=_=其实影出来都一样样~

地址~好多分店~我去亲都系东川路果间~

评分

good~
宇宙无敌超级好贴

风味馆牛三星

老字号一间 食三星好出名~
系越秀南路~
果次去越秀南车站接人顺便去既~

呢D老字号通常就得几样野食~
三星汤~牛百叶汤~牛腩同牛杂陈村粉~
叫晒~3星汤真系好好食~我地一致认为系系暂时系广州食过最好食既三星~好脆~
而且距D三星里面有牛百叶~好少店会放~
百叶汤都OK~不过好细一碗~~
陈村粉好好食~不过叫牛腩好喇~牛杂果款D牛杂灰常5好食~
哦仲有油菜~5好食~D菜5系时候~~

地址 越秀南路芬兰浴对面~~

评分

牛腩粉

呢间牛腩粉连店名都无
但系我食左好多年
始终都系觉得系广州最好食既牛腩粉

就系南村路口
南村路就系市2宫附近 芬芳甜品对面
我地通常都系系度食完牛腩粉然后过去芬芳食甜品
我初中高中都系系呢条路里面间学校读
所以呢间店真系食左好多年了
但系甘多年D味真系一DD都变过
虽然贵左 但系点都觉得好抵

距D牛腩旧旧都好靓好林好入味
形容5到甘好味噶喇 都系自己去试下先知
大既牛腩粉5个半 云吞4蚊 
不过猪肠就一般 太林
仲有炸酱面都好好食 辣~

地址 南村路口~

评分

百豆堂

今晚去既~劲抵~~

3个人食左下边图甘多野加两杯奶茶都系90蚊~
叫左一个茄子煲套餐有一个茄子煲一个饭一个汤。。。16蚊~
=。=我平时去大牌档叫个茄子煲都18蚊了~
不过我觉得淡左D~但系同行既话好够味~可能我食味重~

叫左好多寿司~呢度D寿司一件一件计既~好平~虽然细细件~但系甘平算系甘喇~
然后仲有一个西冷扒~一个西多士~两杯奶茶~
个扒就一般D~其他都好好食~

抵到拦~食完我地仲坐住好耐吹水~~
不过呢度D服务员真系好鬼薯仔。。。。=。=

地址系蓝田路同宝岗大到交界~
宝丽金对面~大塘烧鹅同佰搭果中间~

评分

。。。。。。。。。。。。5记得换翻傻猫个号发

琴日终于去咗韩食一号店
真系好抵食
味道一流
发两张相先

泡菜炒饭

泡菜炒饭

评分

韩食一号店个石窝饭都5错哇~~

原帖由 傻猫 于 2008-5-13 10:45 发表
韩食一号店个石窝饭都5错哇~~

店员有推荐
不过我地食咗泡菜炒饭跟炒粉丝饭(好似系叫哩个名)
我觉得D南瓜粥真系超好味

巧美面店

好出名既一间做云吞既店
招牌系五宝云吞 五粒既陷都系5一样既
有蟹子 有虾 有鲜虾蟹子 有瑶柱 有鲍鱼仔 五种
一碗五宝云吞就有晒呢5种 都可以是但叫一种既静云或者云吞面
好好食啊我真系觉得 最中意鲜虾蟹子既 所以后来我都系叫静鲜虾蟹子云吞
好似五宝静云12蚊 其他既陷就11蚊或者13蚊
但系呢。。。。。。我次次食完一碗都完全好似无食过甘~一D都5饱。。。

地址 惠福路分店
惠福路有两间 西同东各有一间
惠福果间隔离几间店又系做五宝云吞既叫靓面轩LET ME IN
简直就系垃圾!!!!学人又学得衰 好难食千其5好去~~!!

评分

原帖由 七月流火 于 2008-5-13 11:04 发表

店员有推荐
不过我地食咗泡菜炒饭跟炒粉丝饭(好似系叫哩个名)
我觉得D南瓜粥真系超好味

系啊!!!先5蚊!!好甜好好食啊南瓜粥~你跑甘远去食吖?
泡菜炒饭辣么??我下次都试下先~

评分

八珍煎饺

好出名好老既一间店了
我记得以前细个广州儿童公园仲系北京路果度既时候妈妈带我去完儿童公园就会带我去呢度食饺子
以前呢间店就系北京路步行街里面 间店好似好窄好细既一条巷 就得D登同一张长既台
而家搬左来北京路口 大左D 有台有凳甘 坐得舒服D
呢度都系食煎饺出名既 其实都系得几样野食
煎饺 猪红汤 紫菜汤 而家仲多左D牛肉丸之类
以前煎饺得韭菜陷 而家多左玉米陷 都系7蚊10只
我觉得韭菜陷好食好多 呢度D玉米陷整得5好食
仲有叫左猪红汤 3蚊
不过讲真 我觉得荔湾名食家D煎饺好食过距 仲有芬芳都好食过距~~
不过一间老字号 都值得去试下既~~

评分

糖糖甜品

糖糖系惠福路 做新式甜品既
5会有红豆沙绿豆沙马蹄沙呢D旧式既甜品
全部款都好创新
而且好多都系用水果做材料

去过几次 一开始静系得甜品
到后来距开始做埋饭
不过饭全部都系咖喱系列既
D饭就5贵既 十几蚊一份
不够D甜品就无咩性价比
比我既感觉就系十几廿蚊一下子就食完了仲好似无食过甘
虽然几好食 不过真系5多抵 我宁愿去芬芳 都有新式甜品

呢次去食左3样
芒果蛋白 16蚊
下边系蛋白 好滑啊滑甜甜地好好味
上边系芒果蓉同芒果肉仲有D西米
呢个算性价比高D了有一碗

然后绿色个系雪梅娘
两旧 13蚊 5会5好食 不过无咩感觉
距话薄荷既 但系一D薄荷味都无
5抵

青梅冻
3蚊一粒 呢个好食
系青梅果冻包住一粒青梅
D果冻好爽好青梅
里面粒梅就5知咩味 事关粒梅5系我食既=。=
仲有黑梅既 都系3蚊一粒

以前仲食过个芒果肠粉 10蚊吧
MINI到不得了 距既肠粉其实就系好似一层蛋白甘
里面包住一条芒果肉 好细一条=。=
真系食完都5知咩事

仲食过奇异国芦荟杏仁豆腐
呢个都几好食 而且几靓

不过果个咩芦荟捞我就觉得5好食 好酸
仲有饮过哈密瓜汁
有哈密瓜肉 鲜榨既 都OK
下边D相5知丢晒去边了稳5到
得翻呢次食呢3样野
更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

评分

萨莉亚

呢间野真系去过好多次并且经常去到后来我好长一段时间都无去了
其实成日去都系因为好抵而且好食姐
性价比好高
大图系呢次去食既一部分野
小图系以前去食既

呢间野食意大利简餐
系上海开左好耐了 然后开到来广州
广州有两间分店
一间系石牌东路 一间系上下9东急广场
我去亲都西东急果间 近屋K D~~
D野都好平下
呢个星期我地两个人食左一碟鸡翼 一碟5知咩骨 一跌熏三文鱼 一个汗堡扒 一个局饭一个汤一杯饮既 70蚊埋单
呢度D沙律几好食 蔬菜既6蚊 好似有D其他吞那鱼既火腿既甜虾既都5贵 8蚊12蚊甘好似系

局饭 次次都系食果个多咩咩招牌局饭 10蚊
好好食 一碟饭上边全部都系奶油同肉酱 系见5到有饭既
然后D饭都系湿既 我中意奶油味所以好中意

D扒都好抵 鸡扒同汗堡扒都有12蚊同15蚊
意粉最品系果个菇菌意粉先9蚊 其他都系10几蚊
仲有其他菜
好似呢次食呢D
鸡翼12蚊 排骨12蚊 3文鱼12蚊 局蜗牛15定16蚊
仲有田园汤6蚊 裙带菜花蛤汤8蚊
可乐漂浮6蚊

哦呢度仲有COCKTAIL饮
人地话好好饮喔不过我无饮过 都系10几蚊一杯甘~

啊 仲有奶油局杂菜好似10蚊 系西兰花同玉米粒
呢度D玉米粒好甜好甜次次食都觉得好甜好好食
D扒旁边都会有一堆玉米粒
真系好甜噶一定要食埋距~
更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

评分

忘记写了 萨莉亚仲有PIZZA同甜品
PIZZA都系廿几蚊
不过不失 不过食一件就够了 好饱
D甜品里面有个咩香草雪糕既好食
不够距D CAKE就比较一般
上次食果件蓝梅既饼底整得5好食
D CHEESE又5够滑~

中大小北门糖水铺

忘记叫咩名了好似叫咩盛既
间野上过报纸
因为平
D糖水真系好平 最普通果D个半两蚊碗
贵D都系两个半 最贵个沙冰都系4个半
当然D碗就细细个既 但系都好抵
最中意呢度D凉粉 好多种味既 有芒果有雪梨有椰子有咖啡等等等等
其实食落就系5同味既布丁甘样 好好食
距D水果味既野真细用水果整既5系用香料整既
D味都同水果D味一样虽然淡左小小
果个雪梨凉粉里面仲有埋雪梨D一粒粒既口感=。=
仲有马蹄沙都好好食 仲有西瓜冰~好食过食西瓜~
呢度仲有埋陈村粉同饭果D食 都5贵 不过我去亲都系食糖水

地址 就系中大小北门出来向左一直行 好多人果间门口有卖报纸既

评分

好想食陈村粉