Kation 发表于 2008-8-23 16:13

全部看完。。
觉得人与人的相处是门学问,得好好研究
我与班里的人相处的还行,除了个别看不过眼,不过我也不鸟他们
想某楼有人说得对,你如果想与某人相处的话,你得适应他,而不是让他来迎合你;如果他也想和你相处,他也会想来适应你的
如果你不想相处,你完全可以54,见面打下招呼就行了
地域性的东西,我不怎么鸟的。。。相处是看人的,而不是看地域的
因为每个地方都有你觉得LJ和够格的人

xinxian 发表于 2008-8-23 22:51

无意见

aids3321 发表于 2008-8-24 11:36

好晒,我的衣服19银子

凸囧凸 发表于 2008-8-24 14:08

多你呢种搞屎棍,先会有人存在偏见

渭贤 发表于 2008-8-24 16:54

原帖由 猫猫猫 于 2008-8-21 02:44 发表 http://gdutbbs.com/images/common/back.gif
虽然同其他城市的同学唔系唔啱倾,但系会觉得好多时候都无乜共同成长经历,有时讲起某d嘢果阵会欠紧d共鸣。
       广工真系咁少广州人咩?去晒边?分部喺咩专业比较多啊?一到放假就无乜人陪我玩,真系有时都几闷噶 ...
呢位,应该叫师妹啊嘛?我以一个老饼嘅身份讲几句!假如你真系唔寸,同埋比较友善的话,冇人会同你讲野带骨!就好似我班上嘅广州人一样,有几个真系比较好,同班上任何一个人都相处到,但系有一两个就真系比较孤傲,比较不合群,所有人都知道咖,呢个社会,什么样的人,就有什么样的相处方法,外地人之所以对广州人印象唔多好,都系因为当中真系有D咁嘅人,但系绝对冇人会一只竹篙打死一船人,除非条友系极度偏激!所以话,如果人哋对你唔多友善,你应该第一时间反省下自己究竟有冇做过D乜令人反感,而唔系一味觉得自己乜都岩晒!如果此番说话有乜得罪嘅地方,请多多包涵!

星期七 发表于 2008-8-27 05:33

大学城广州噶报到~
岩开始噶时候经常奔去广大稳d friend玩~
后来习惯左~ 其实我地学校都无咩吖~ 大家好好沟通下都可以相处融洽噶~哈~

Bevan 发表于 2008-8-27 07:33

其实睇左感多评论
觉得广工d人几好啊
期待啊

cyberster 发表于 2008-8-27 11:11

觉得LZ的遭遇是自己和同学沟通不足又或者是自身态度问题造成的

我就未见过我D同学里面广州同学和非广州同学有咩相处上的困难

有时候去抱怨别人的同时,也要学会反省自身

简单的一句概括LZ的情况就是:自作自受

meimis 发表于 2008-8-28 13:54

又话我好有钱又话自己唔似得我咁有钱,

听到5少人都有呢个困惑...不过好似5只系广州人先会有咯..着得正常小小噶..有D都会有甘噶困惑..比人话

YC.Lee 发表于 2008-9-1 21:44

:biggrin: 我系广州噶

genius223344 发表于 2008-9-1 23:00

如果不是因为你 发表于 2008-9-3 11:29

己所不欲,勿施于人。

讲多无谓。只要你真正,透彻了解上面呢句话的含义,你就会找到要融入你所在的群体的KEY......

小猪feng 发表于 2008-9-6 10:46

lz   我宿舍3个潮汕的

你话我系迷应该同你同一感受:cry: :cry:

EMMANUEL 发表于 2008-9-6 14:41

我宿舍都系得我讲粤语。。好彩,我地有共通既语言,沟通,从打机开始
之前我个F建左个广州人在广工既群。。。后黎解散左鲁

KaST 发表于 2008-9-6 15:19

lz放开d~~~·

lyugi 发表于 2008-9-7 13:09

来广工读书两年,
连一个本土人都无识到。。。。囧。。。。

何缘 发表于 2008-9-15 15:58

静坐当思己过,闲谈莫论人非

生活本就美好……

wwqxx 发表于 2008-9-15 16:35

原帖由 渭贤 于 2008-8-24 16:54 发表 https://www.gdutbbs.com/images/common/back.gif

呢位,应该叫师妹啊嘛?我以一个老饼嘅身份讲几句!假如你真系唔寸,同埋比较友善的话,冇人会同你讲野带骨!就好似我班上嘅广州人一样,有几个真系比较好,同班上任何一个人都相处到,但系有一两个就真系比较孤傲 ...
觉得都系这位老饼讲得比较有道理

case 发表于 2008-9-19 16:09

觉得猫猫猫5系友善真诚之人,飘过

竹蜻蜓大雄 发表于 2008-9-19 18:16

楼主在与人相处的能力还有待提高。

页: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9
查看完整版本: 好郁闷啊,有无同我一样遭遇的广州同学?