japhren 发表于 2008-5-21 23:18

Capricorn 发表于 2008-5-26 23:19

普通话影响好大,以及国内噶文化融合噶现象!

susangren 发表于 2008-6-24 21:09

广州人则称“穿衫”、“穿衬”、“穿鞋
冇讲过哦》。

Shales 发表于 2008-6-25 01:26

俺80后都还没被同化

Shales 发表于 2008-6-25 01:27

就个人来讲 普通话对白话无影响 但系白话对普通话好大影响

xingesunn 发表于 2008-7-2 04:02

原帖由 ColaKid 于 2008-4-3 03:42 发表 http://gdutbbs.com/images/common/back.gif

凭咩啊?
省会啊?
切~

我都觉得唔应该以广州话为粤语标准,粤语有甘多种,唔可以话广州系省会,经济发达D,就以距为标准!

不过我D外市既同学,距地黎到广州,都会学讲纯正既广州话,用黎同人交流,唔会用距地市既粤语黎交流咯(当然,同乡除外)

唔知你系边个乡下噶呢?我觉得你好似好鄙视广州依个省会,点解呢?凭咩呢?

xingesunn 发表于 2008-7-2 04:26

原帖由 luckyhwx 于 2008-5-12 00:42 发表 http://gdutbbs.com/images/common/back.gif
广州E+仲有几多土生土长的本地人?
来白云区新市睇下啦,90%都是外地人,仲讲乜纯正广州话

我阿爷既阿爷系广州人,我唔知自己算唔算系纯正广州人,我亦都唔否认大部份既广州人都唔系土生,因为依个系事实,我好多身边既同学,朋友都系上上一代从顺德等周边城市移民过黎广州。

不过讲到纯正广州话,我霖你都系无拿新市黎举例,因为依个地方都几偏下,你都识讲系外地人集中地啦,要讲就拿市中心地段黎讲,因为依度先系本地人既聚居地。你本末倒置鸟!

仲有,就算唔系土生既广州人,距地系土长既环境下学到既广州话绝对系纯正。举个简单既例,华人系外国出世并生活,距地学倒既外语又咪当地甘纯正

chjwins 发表于 2008-7-2 11:09

两样都学就多少都会混淆!

屎忽鬼 发表于 2008-9-21 00:20

jayj 发表于 2008-9-27 17:51

语言是不断进化的/....

日语...西欧国家没有入侵时没有用片假名去标英文,现在整天都是英文式的片假名....
我想英语跟一千年前的英语也是不一样的.....
韩语....如果没有李朝时期改革,他还是用汉字....
社会是不断进步的,别那么守旧......香港话里也更加英文味道....不是很纯正.
香港也好,广州也好,都是同一个语派出来,不会消失只会不断进步....

打包加饭 发表于 2008-10-21 13:00

妖~~唔知就米乱讲

jhg005 发表于 2008-10-26 10:53

真系5爽!
建议删帖

WHO-AM-I 发表于 2008-10-26 11:48

楼主说的我倒不是很发觉

倒是上次去汇丰宣讲会后觉得

香港人说的白话比广州人说的好听一些

可能是从小就听翡翠台长大的原因吧

我期待着 发表于 2008-10-29 10:22

哦   原来如此啊?

Mahome 发表于 2008-10-29 10:46

楼主都傻的,评价一种语言的韵味唔系由用词去评价的,由发音去评价

比如,广东人讲“牛”肉,香港人讲“偶”肉,广东人讲“银”纸,香港人讲“EN”纸,其实我觉得香港人讲野好大程度上都已经软化左发音,变得无力。

所以话,D人唔识汉语言文学,唔识评论一种语言,唔好乱甘发贴,贻笑大方

Mahome 发表于 2008-10-29 10:48

楼主应该系广西人,广西人讲白话就好似楼主甘讲的

晴为他思 发表于 2008-12-1 01:33

我地呢边都系讲 熄灯“行路”或“行过去”、“行过来”、“行楼梯着衫”、“着袜”、“着鞋”,“闩水喉“,“闩门”。。。。。。
的啦

楼主米以偏盖全先得嘎

伤枫悲秋 发表于 2008-12-4 22:12

回复 75楼 Mahome 的帖子

哇,严重赞同当当

开水江 发表于 2008-12-4 22:14

同上

lajiche 发表于 2008-12-5 23:15

关掉电灯电源仍叫“熄灯”,但广州人却说“关灯”; 貌似依然好少人讲 关灯……不过都有D咁嘅情况 特别喺对住D平时讲普通话嘅同学~~

走路,香港人仍说“行路”或“行过去”、“行过来”、“行楼梯”,但有些广州人则说成是“走过去”、“走过来”、“走楼梯”; 边有人讲“走楼梯”噶,“走后门”就有……不妥

穿衣服,香港人仍称“着衫”、“着袜”、“着鞋”,广州人则称“穿衫”、“穿衬”、“穿鞋”;呢个好离谱 用穿字嘅肯定唔喺由细到大讲白话嘅人 唔认同 错误例证

香港人将自来水水龙头关掉,称“闩水喉“,但广州人就说“关水喉”;闩水喉……闩用喺水喉上面貌似未听过……唔清楚 拧就用得多 拧实个水喉

把门关上,香港人叫“闩门”,广州人称“关门”。。。。。。喺我心目中闩同关 喺两回事……闩喺要锁住荡门 而且要强调“锁”呢个动作 关呢 掩埋包括在内

虽然喺有咁嘅情况~但呢D例子太唔typical啦~~

页: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: [转]为什么香港粤语会比广州粤语更原汁原味?