工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

請問點升級先最慳錢啊??

我部電腦好慢,配置如下:CD2.1G  DDR400 256M一條    主板是GIGA-p4m266a 8235
其它噶都是集成噶,會吾會是吾兼容咧,總之就好慢,應該點去升級啊呀,使吾使換主板呀??謝了~~~
加内存,超频。。。

这样也算慢?重装系统就知道了   016

楼上的精辟

超頻吾得啊,我試過,會死機噶,重裝左都差吾多是甘啊,好多遊戲同好多軟件都用吾到啊,例如打開一個QQ空間再用QQ都好慢,搞到人都煩哂啊~~~

我部都好慢~~居然连同学部手提既性能都比不上,555

特登去做咗功課:技嘉 GA-8VM533M.....隔离個Fd睇咗得出一個結論:史前文物...
虽然無咁夸  但真係算舊..   本來只寫住支持P4 C4  唔知兼唔兼容CD  
另外 +句廢話: 貌似以前配机都不喜歡搭VIA的板  特別係細板...  總覺得有少少似鶏肋

最經濟:可以試試搭多條內存  雖則貌似唔支持Dual  
集成的S3顯卡  好似  性能不太出衆?
QQ空間有時會放咗好多Flash上去  例如D播放器 飾物之類
用集成顯卡  可能會好食個U  拖慢部机 (睇D黃鑽嘅空間就特別明顯)

有米乾脆換塊板都得  唔知865嘅板家下仲有無得賣  
如果係我就偏向于執塊二手嘅Intel84x或者865板 襯得住塊CD  
不過顯卡要另計  或者  集成again... >.<

(以上純粹個人意見  雖然我都知好無建設性 -___-" )

1,每个月,格了硬盘,重张系统
2.搞个新的
3,忍
4.

最慢的你买了,算是厉害了.
你不能超频大概是步进的问题,以前来说C0步进不好超,D0\E0都很好超,尤其是后者.

升级内存  立杆见影
换为DDR2 667 512MB ¥400+就有交易
如果唔支持DDR2 就加条DDR 215MB  或者换为DDR 400 512MB一条同样¥400有交易

根本解决办法整台换……流畅要跑MC 上浩方war3 == ¥2500有交易

原帖由 perudee 于 2007-1-1 01:03 发表
特登去做咗功課:技嘉 GA-8VM533M.....隔离個Fd睇咗得出一個結論:史前文物...
虽然無咁夸  但真係算舊..   本來只寫住支持P4 C4  唔知兼唔兼容CD  
另外 +句廢話: 貌似以前配机都不喜歡搭VIA的板  特別係細板. ...

吾理有冇用,多谢先,~~嘻嘻

原帖由 脱氧核糖核苷酸 于 2007-1-1 14:48 发表
最慢的你买了,算是厉害了.
你不能超频大概是步进的问题,以前来说C0步进不好超,D0\E0都很好超,尤其是后者.

吾是我自己买噶,大佬留低噶,吾好意思话吾要佢呢部自己去买新噶嘛...所以..谂住补救...呵呵