工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

[面筋] DHL ACNielson Maersk实习面试经历

話說假期流流長,唔穩份實習做下都對唔住自己...況且要幫補下自己噶...so...決定穩實習...
  m& \+ G& O' d7 j$ J* R- d1 e$ B
點穩呢?網申!無錯啦!就系網申~
4 M; O1 H& q" C7 q8 A- P- v6 c4 X' K+ N% p) X9 L4 z) j# M
上網搜左好多招聘信息出來...按照距地公司嘅要求發左好多間公司...希望甘樣大包圍會圍中幾個啦...5 M: f$ [0 T/ n
: C! G: d9 a7 Y0 r  d
果然..." G$ t) a' Y" g! d
) n9 a6 p. L: h3 H! b" E5 g
Monday...高英課(高級綜合英語...班主任教...核心課程之一......)釣魚中...1 R2 V' \. O! f9 F' E: L2 V8 u: o5 ^
/ G8 p& g3 y) Z! C$ B4 N( S
電話響...原來系DHL叫我星期2下午面試...
( ]  g% h6 q9 a3 {9 i/ c; b" n- W, _' E/ j0 g1 l+ T
成個人馬上精神曬...但系霖到星期2下午都有高英...馬上疾書假條一張...
, X& W: D' O: |+ ?3 U
3 a1 Z) B/ `5 LTuesday...下午...終于穩到DHL嘅office...原來系南方證券21樓...趁仲有時間剩,馬上去26樓識左個證券公司嘅經理...辦股東卡就堅左50蚊...哈哈..., G, u5 F+ z" u4 L" B, z
. n6 l, O$ `7 Z4 e* E! S
去到公司,一位姐姐先叫我填一份form同做一個小test...郁悶...份test好難...全英文都無所謂,但系內容系問有關物流同海商嘅知識...完全唔識...靠撞...之后系閱讀理解...呢part比較簡單...都算回復翻啲信心!
0 M- J' b9 P( h( y/ Y5 Z& J1 H4 a9 ~8 O9 ?% Z
40分鐘過后...同我面試嘅系一位中年阿姨,后來先知道距系經理,距邊睇我嘅答卷邊問我嘅情況,我都好誠懇甘回答左...后來我地討論到工資同工作時間,一個月做15日,¥600.ok
* v8 S1 r5 k6 O. _/ n; I6 e" E3 r$ Q* ?7 Z" J
經理話過兩日比電話我...我都以為冇機會了...算了...收拾心情啦...9 y4 b5 Q9 J& ^  l; e2 w. [2 v1 S
+ Q1 O+ w( I- E) s
搭車翻去嘅時候,思纬(Synovate)打過來...Wednesday下午三點面試...& [5 Y( b' d! n" T1 w. P' [

: S6 m5 l/ j" |; a, r* r# ~4 \Wednesday上午,AC Nielson打過來...Wednesday下午六點面試...2 K8 U2 }; T% B8 }7 Q
3 q8 Q. ~8 l3 x- s. E$ k) [
Wednesday中午...Maersk打過來..Friday下午三點面試...唔系掛...
+ L0 A9 Q1 ~4 E# }/ M: m4 |0 c6 c. J) j7 T
Wednesday下午冇上英漢口譯課...搭车去第一站:思纬(Synovate)市场研究公司...
! o$ w; W9 Z) _; O0 ]5 d4 |) ]* i' ]( v& }; k+ h$ T+ R
點知,就系我坐車嘅時候...電話響左...原來系DHL嘅電話...我得左...距叫我去一間指定嘅衛生院做入職體檢...之后帶住體檢結果就可以過來開工~~~呵呵~~~~
5 D: h7 ~8 p( b$ _0 M1 t: C: R% x1 ~. E* [; P8 r
考慮到DHL有offer...所以思緯果邊就要考慮清楚了...思緯嘅考官都叫Michael,對我都幾滿意,但系我霖到后面AC Nielson同Friday Maersk都仲有機會,就婉拒左距...后來先發現自己甘樣好蠢~
- @1 G; K9 Z! b0 r) E  n1 I" s/ I$ R1 N; b' |9 T
六點鐘面AC Nielson,主考嘅系距地HR嘅靚女Head姐,距叫我地先簡單自我介紹...我就講咯...反正都霖好曬...% p+ ]& R" E  u5 l, O# d
點知距話要做到晚上9點半...叫我霖清楚...我霖左三秒,話我得~~~就唔知距點定奪了...之後系朗讀錄音...可能呢個系決定有冇得二面嘅標準...我冇乜問題...6 A7 C7 L' Y& g4 t& E" G

8 c  ]) ?% n) |) X) X最後HR話Monday二面,如果收唔到二面通知就視為淘汰.希望得啦...不過覺得入AC Nielson嘅機會唔大,雖然我系果場面試中朗讀果度比較有優勢...但系HR都發覺我可能學期末冇時間開工...
5 ]( F/ M4 z/ A4 E8 e+ h$ D. n& T+ z6 _; P
終于到傳說中嘅Maersk面試了,但距地公司叫"綜合能力評估"...因為網上都有面經嘅緣故,我就唔多廢話了...總嘅印象系覺得公司嘅文化系非常嚴格...一個詞...TOUGH...可能就系因為呢種嚴格同嚴謹嘅作風成就左距地世界海運業No.1嘅地位...強!6 T: @' o0 C# T; O4 I+ \* P1 x1 j

$ t9 ~0 P: O- ^7 R2 K) N# f感覺一般般...可能考場空調太凍,英語翻譯果part做得唔算好.../ }5 D, o6 X% s
打字比較弊...
  Q% J3 S) ^  s- T7 g/ z3 c7 W% M. f8 I. o/ ~
后來同一個之前去過面試嘅F傾起,一般有得去typing test嘅就有得去一面嘅...都算叫做自我安慰啦...
$ K+ p4 \, x5 A+ j# i& Q/ `0 p9 z1 l" V( P8 s# w: D; r! R/ \
唉...攰左三日...都好,有一間公司請我...雖然系兼職,但我都會努力做好~~~
/ Z6 B- v; Z% z7 C. n* Q. j) T: x) u/ k" ]' T. z
總結呢四次面經,就系:廣撒網,大包圍,面試要抵霖,誠懇.Try your best...
/ C8 Q* s6 U  k( u$ V3 X8 X4 Q9 K
! `' b' G& l8 p& i1 I加油~~~
最新消息AC Nielson通知二面...呵呵~~~

, M$ n  ]1 J$ h
学香港

语无伦次,讲野无文无路,要讲就讲晒英文,一系就正经点讲翻人话

原帖由 coolman-y2kx 于 2007-5-28 15:47 发表
9 u1 \* g3 w& k# w& B最新消息AC Nielson通知二面...呵呵~~~
1 Z5 s- C+ F! H* V( i: L
* g! P! R( k) U( p5 w
什么职位啊楼主........
: |" b+ r/ K4 m$ E( Q我对AC Nielson的印象不是很好..........2 R8 H5 @" ?1 T! G; c  x7 q
一见我是广工就说分析员职位只招一个,而且口语要求很高的,不如考虑下XX督导职位2 c5 p7 Y: v$ ?' O* G5 u9 Z
中午11点的面
2 W0 v! q* ?7 {+ j# h. {传说中的Atica面完后,
, |9 C! V1 q  I" ?3 }- k还以为是MI. q# I  u9 ^* b7 S" t' h
点知走进了一个科员,$ x* N. z* P- ]
面了我2个小时,都是问些无聊问题, U( S& P, z9 u
问遇到某个问题有什么解决方案
& l- N( ~( N* t我说完第一个他就说假如这个不行呢
4 m7 N" X& k7 D& ]9 }我说完第二个就说假如这个不行呢,还想到其他吗6 C: z. m2 |- ~' H+ l
2个小时迫着我说了不下七八个点子,口都干了............
9 P: I. g  T) {7 b都不知道是不是进来免费套方案的?
8 }; [. j( H" y/ [; r: Q. b9 x真想说我有更好的方案,但不方便和你说,等我见到部门经理的时候我会详细说明的..........
+ y/ W" h, N" B8 I2 |4 A- E还问我简历写着你写着学过管理,数理统计,计算机知识有什么用?
' o5 p) s$ f/ v! V- L/ ~  G我们督导会监督就行了
% q( P( I! r# R' @- ?' k真想反问他你们调查公司不用数理统计和计算机有什么前途?
. P% r8 a7 C* l面到我想走人...........
1 P% A+ |7 Y* d, X5 M0 D那个科员面完后,就叫我等部门经理面- A+ ?" O, v0 P! `. e8 Q( K+ s* t
等了5分钟后进来说部门经理不在,回去等消息吧...........
* E0 s( h+ R5 ~$ o5 ^2 v最后放我出来时,已经快1点半了.........

FIGHTING```
4 Z4 a5 }1 {2 V$ I6 A$ L! W
1 z& f" [/ |0 I+ h. f* R5 l都猛人```

唔知...既然他通知就随便面面咯...反正DHL都有offer了...
3 x+ p5 l1 ^5 K& n' |8 r* N" I6 i, |9 Q5 L9 F. g: B& r& W2 {
我应聘兼职客服代表而已...所以可能要求不高...比较容易了啦...5楼的朋友可能应聘全职就比较难一点...我觉得AC 那个HR姐姐挺Nice的啊...

LS的是大3 的还是大4的?~~
: D! q7 ~" d4 m: \+ _: O, j( l* y7 v5 T7 p
可以私底下交流下么/~

现在大三...好啊~~~你加我qq吧~13072227

原帖由 coolman-y2kx 于 2007-5-28 18:31 发表# ^0 |5 e& o9 S, r% \
唔知...既然他通知就随便面面咯...反正DHL都有offer了...
/ j% N$ Z- W! O  P
- _7 y4 Y, }7 ~0 d我应聘兼职客服代表而已...所以可能要求不高...比较容易了啦...5楼的朋友可能应聘全职就比较难一点...我觉得AC 那个HR姐姐挺Nice的啊...

* L; ~( V' d8 b# v 犀利!去岌女仲系去稳工?

两者皆有知...稳到仲好...呵呵~~

好羡慕; S6 ?  v8 z8 R$ h8 \& [+ j% p
起码系大公司
# ?! D' z( T8 b5 ~我都收到两份4 ~3 E) d8 ?. N- T
不过唔系几理想的
/ {& D  ~* I  }7 x  b不过都系去试下啦[em06]