工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

点指兵兵——广州美食地图~~

宝华面店是一间经典的广州老店,位于上下九步行街附近的宝华路十五甫。

最经典的当然是爽口的面和香浓的汤,还有我最喜欢的牛杂。

其实我自己系几中意饮牛杂汤噶,不过觉得呢度噶5够胡椒,5够陶陶居噶好饮~~

呢度比较出名噶仲有鲜虾云吞面,D虾好大只~~~

妈妈最中意食噶猪手面,但因为我5食猪手噶,所以就大家自己去试啦~~~

如果你食面噶话,有得拣粗面同细面,粗面比较软同滑,细面就比较爽口~~

因为始终系面店,5系太推荐大家食粉~~~~

原帖由 星期六 于 2008-4-10 17:18 发表
强烈推荐“芝士堡”啊,而且一定要加重芝士味,好鬼香!

若然食扒呢就推荐要柠汁,因为果度D柠汁好香

仲有个咩咩饭都好正!D芝士CUM晒住D饭!正啊!....不过呢个好容易有D “腻”既感觉,所以 ...

66下次食下菠萝海鲜PIE~超好食~果个饭我都食过。。食晒D汁之后好鬼干~5多中意~

禾要食竹筍炒肥豬肉

原帖由 傻猫 于 2008-4-10 17:32 发表

66下次食下菠萝海鲜PIE~超好食~果个饭我都食过。。食晒D汁之后好鬼干~5多中意~

嗯~~我一定试~~
                              果个饭我系食人地嘎咋·~食佐人地一细碗~~:)

十甫路的西关名食家,几乎所有的西关名小食都有,其中名店包括五湛记艇仔粥,欧成记云吞面,仲有间唔记得店名。星期六日稳嗰位坐都难。

评分

原帖由 新鲜芒果 于 2008-4-11 13:04 发表
十甫路的西关名食家,几乎所有的西关名小食都有,其中名店包括五湛记艇仔粥,欧成记云吞面,仲有间唔记得店名。星期六日稳嗰位坐都难。

仲有一间系南信双皮奶

我成日都去 最中意云吞 煎饺 同牛三星 太幸福了~!!
不过次次都要搭台仲要次次都好多人
啊啊啊啊啊啊好挂住煎饺大大只好多陷 一碟先4个半

评分

突然林起南信
其实传说中南信系同宝华面店系同一个老板,所以面食吾会太大特色,但系双皮奶同姜撞奶同埋各种甜品都算系值得一试噶~

评分

琴晚去左芳村噶粥旺庄 ,食顺德菜噶
如果中意食鱼噶人就系1个5错噶地方啦,因为果度鱼噶菜色都几有特色,好似莲藕煎鱼饼果D
不过对于我呢D5中意食鱼噶人离讲,就好痛苦…… 样样都系鱼
不过果度D鸡都5错,5会“鞋”,都5会太林
烧鹅噶调味5错,皮都仲几脆
好多人推荐个叉烧包,但系当我咬落去,发现个馅系肥猪肉噶时候, 5想再食啦……
碟椒丝腐乳炒通菜,5明点解可以抄得甘”鞋“
基本上D送,鱼类就好平,一般5过30,其他噶就比较贵咯

仲有琶洲石基村里面的猫记,从大学城可以坐3线到琶洲会展站下车传229到总站,下车后问下当地人猫记向边,那里的艇仔粥只要2蚊半一碗,但分量与味道与市区的绝大部分甚至伍湛记的相当,但不要拣人多的节假日去,因为厨房会因为太忙而配料减少。其他推荐的有炸云吞4蚊碟有20只,最好唔好食咁多,因为好“漏”。仲有就系煎萝卜饼同莲藕饼,都系1蚊半一碟2件,还有番薯饼同南瓜饼是甜的,前面两种系咸的。除咗衣D仲有炒青菜,炒蚬,炒螺。另外那里仲有间鸡记,品种差唔多,但据说味道无猫记好。

评分

UP DATE下~
琴晚去左网上评价好高既据说系广州最好食既煲仔饭~
好彩煲仔饭
我地叫左排骨鸡同腊味煲仔饭~10蚊同11蚊~
仲有例汤~2蚊~
等到饭熟距先会开张台比我地坐~
基本一直都系无位既~
店里面好细一般都系系门口开张台食~
例汤好例~听讲无人饮过除左红萝卜玉米之外既其他汤~
不过都觉得距煲左OK耐~
然后食个饭。。。
个饭就真系好。。。咸~
我同我个F都觉得好咸,后来讲翻都话一翻到屋K就开汽水饮~
其实除左咸D~都几好食既~比一般煲仔饭多送~
不过D排骨好肥~好在我5怕食肥猪肉~
怕既人就5好叫排骨了~~
仲有D鸡我都分5清系咩部分~因为系街边食好黑哈哈哈~
不过5知点解好似D饭5够干水又好似无咩饭焦~
有D失望距D饭焦好5焦~
就甘了~传说广州最好食的煲仔饭~

地址系北京南路~CK果头~~
就系北京路潮楼一直行落来行一阵就见了~
好多人系度食果间就系喇~
或者系天字码头一只行落来行几分钟就到了~~

评分

稳翻张相了~
写埋~天河南“牛井屋”~
其实个5系井字~系个井字里面多一点既~曰ben音话读DONG~打5出~
之前一直相传有D似HK间“吉野家”~因为都系食牛肉饭既~
但系其实都5同~不过味道都几好~
因为偏甜~所以我中意~~

去过两次~食过牛肉寿喜烧~就系一个火锅仔甘~次次都比距烫到=。=~
里面有牛肉同蔬菜豆腐甘~甜甜地曰ben酱油味道~几好味~好似20蚊配一个饭一个汤同泡菜~
仲有食过牛肉井同牛烧肉井~
距D牛肉都系肥牛~
好似牛烧肉井好食D~D汁甜甜地~~好似16蚊同18蚊甘上下~
全部呢D都有配一个汤一个饭一份关东煮仲有泡菜~几抵~
仲有三色井~
饭上面盖住蟹子同牛肉仲有吞拿鱼3样野所以3色~
捞埋距一起食好有口感~~
呢个照旧有汤有泡菜果D~
仲有多一个蛋的~蛋里面有陷既~24蚊~

地址系天河南~地铁到体育西H出口向左行一下就见到了~都几多人的~~

顺便推荐隔离间台北天母甜甜圈店
系甜甜圈专卖店来既~5同传统既甜甜圈~
好靓好得意好好食~不过有D贵~一个大概8蚊9蚊甘~
食过两个~不过呢个无影相~下次补翻~

快三秒~~

今日去饮左LALA极力推荐噶芒果沙冰,超正~~~~
用芒果打噶,面头有D好好咬噶啫喱~~~5会太甜~~~~~
跟住有我好中意食噶鱿鱼须同虾饼,觉得全龙洞呢度最好食啦~~~~~~(其他店噶有D怪味……)
最传统噶原味奶茶,5会太甜,奶味都OK(甘当然无得同6、7蚊杯果D比啦),D珍珠几Q~~~~
更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

评分

有骨气食坊既芝士番薯同强记鸡粥既花蟹鲜虾粥都5错,可惜无图片

更多图片 小图 大图

评分

刘lala识食啊!
看到这些好吃的,我流口水啊!
和风中华曰本菜的具体地址啊!!??

原帖由 假猫 于 2008-4-21 23:24 发表
刘lala识食啊!
看到这些好吃的,我流口水啊!
和风中华曰本菜的具体地址啊!!??

广州越秀区解放北路845号

原帖由 GRACE静 于 2008-4-20 23:40 发表
有骨气食坊既芝士番薯同强记鸡粥既虾蟹海鲜粥都5错,可惜无图片

[em06] [em06] [em06] 果个番薯上边果层好食 下面D无咩味甘既
强记肠粉好食。。同细个D味一模一样

最近发现K仔的即磨豆浆好正好正正正正正

评分

七仔鱼蛋

其实甘多间便利店我觉得七仔噶鱼蛋最好食
OK噶豆浆同吞拿鱼包都好中意

评分

老四川

系龙洞街噶老四川,其实我怕辣,次次食完都顶5顺
不过我觉得个鱼香茄子好中意,里面有D陈醋味,食起身好香
更多图片 小图 大图

评分

火炉山森林公园(不需门票,内设烧烤,钓鱼,有好多间农庄食饭,交通比较方便,系龙洞,长板附近,附近仲有草莓园同批发木瓜,木瓜10蚊到30蚊一箱不等)

肥仔烧排骨  
 环境则较为简约,有山景而无水景,其出品主营也仅是三道菜“排骨、烧鸡、烧乳鸽”。这里的排骨是按斤卖的,并用铁盘上,餐桌上另配有一次性的手套.   

●提醒   
1、火炉山上有多处山泉水,而且不需要门票,游客来此可自带瓶子灌装。中意爬山既同学可以选择依度   
2、山间不少地方有草莓田,游客可自己采摘      
3、山下还有不少新鲜木瓜档。135总站附近仲有农民卖新鲜既蔬菜  

●线路提示   来火炉山,可搭乘20、32、46、78、234、135等公交车,到总站下即可。如果系龙洞校区既同学可以坐28、30、39到天河客运站,然后过对面马路乘坐135、46到总站即可   

同区推荐   
火炉山庄 蝴蝶骨 烤鱼  榴莲薄饼  
位处“肥仔烧排骨”斜对面,山庄不大,主要为一排竹棚,及几间厢房,有些是建在坡地上,给人感觉如亭台楼阁。  招牌推荐:“金牌蝴蝶骨”,肉质鲜嫩,本人觉得比出面既牛排仲要好食   

糊涂山庄 提供住宿同烧烤   环境算较为出色,临水库而建,水景出众,该山庄主打的是烧烤(白天50元/小时、晚上60元/小时);山庄另设有菜地,提供白菜、油麦菜等多个品种,来此可自购带回。糊涂山庄附近仲有一个水库,果度可以提供钓鱼,好似30蚊任钓,但只可以带5斤鱼走,果度水库D水都系系山上流落来既,D鱼食来比较鲜甜(本人试过 )

果度一到周末就会有好多附近华工华农既靓仔靓女去果度聚会,烧烤,周末好多人,非常热闹

更多图片 小图 大图

评分