工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

廣東話講唔正之——最刻骨銘心19句 +'一笑話,~

1.我曾聽過人地講:-- 人地結婚去〝動物園〞﹝渡蜜月﹞ -取文件要"贈品" (正本)

2.有冇雷電顯示?﹝來電顯示﹞

3.最怕比佢地問我:-〝簡典扇〞﹝咁點算﹞

〝忍影支係ben〞﹝影印機係邊﹞

〝死手間係ben〞﹝洗手間係邊﹞

4.食屎路...(石屎路 )

5.我公司有個大陸女人好好笑:-1)冷係 = 冷氣 2)吾可必喎 = 唔好迫我 3)抱子=報紙

6.先生……我地玩〝失蹤〞(骰盅)囉……

7.一個內地女人想叫前面D人讓條路佢行,所以佢沿途係咁話:kiss me,kiss me

(但其實佢想講excuse me……excuse me……)

8.係一個巴士站,眾人都等緊巴士,有個內地女人問另一人:"先生唔該,請問你有冇〝生痔

瘡〞呀?"個男人頭都痕埋..(原來個女人係想問佢有冇散紙唱)

9.一班內地女人傾計,話: "我地不如做雀仔呀媽lor?".......(腳底按犘ar)

10.係街邊賣野食d大陸女人成日話:好〝令〞既〝而蛋〞(鱼旦)、〝牛演〞(牛丸)、〝而演〞

(鱼丸)同〝支肉演〞(猪肉丸)

11.我班嘢陳同學曰:〝唐山大地浸﹝地震﹞,呢個世界好黑un……〞

12.尋晚去食潮州嘢,掕住個menu系度林滷水拼盤究竟囿乜食,個伙計就無端端答嘴:〝哩個老

鼠(卤水)拼盤係冇老鼠鵝,得老鼠蛋、老鼠腸、老鼠豬耳〞

13.話說N年前有朝早我去麥當勞好有禮貌咁同個賣包嘅女人講:〝唔該豬柳漢堡丫〞

個女嘅就同我講:〝要蛋呀〞

個時我身上無乜錢,我又唔係太鐘意食豬柳蛋漢堡,於是我就好有禮貌回答:〝唔要蛋喇唔

該!〞

個女人好勞氣咁講:〝你要蛋喎!〞

我開始無乜耐性喇,就答佢:〝我唔要蛋喇,我净係要豬柳漢堡咋!〞

個女人更加勞氣咁話:〝要蛋一蛋呀,要蛋(等)十分鐘呀……〞

14.話說某某系豐澤電器欲購電視機,向售貨員詢問:〝請問呢部電視機有冇電視 框呀〞

售貨員莫明奇妙但仍然恭恭敬敬咁答:〝有〞

〝咁電視框幾多錢呀〞?

〝太太,唔好意思要成架買冇電視框〞某某無奈咁離去了。(原嚟電視框 = Discount(折扣、优

惠))

15.我亞哥係入境處辦事處到做嘢,成日聽到D大陸人講,身份證叫〝新款證〞,出生證叫〝畜

牲證〞……

16.我:[小姐想點剪ar]

小姐:[ 師父同我剪得神似D ]

我:[ 小姐我己經剪得好神似嫁la ]

小姐:[ 唔係神似,係要有神似 ]

我:[????]

後來我先知道佢係話要剪層次......

17.同學:能﹝粗口音﹞sir! 能sir! 老師:你up咩呀? (個亞sir其實係姓林嘅!)

18.睇一套歷史式話劇,嚟自大陸嘅女演員話:「我唔係一個普通嘅女人,我係一個call機」

(其實佢想話:「我係一個歌妓」)

19. 我:[ 小姐做顏色...想做D咩色ar!! ]

小姐:[ 我想做好似森林咁嘅色 ]

我:[ o下!!做森林咁嘅色 ]

小姐:[係ar~~]

我心諗究竟森林係咩色~~佢想要森林D樹(綠),定D花(紅)

於是我就俾個色版佢,謎底終於解開~~

原來佢係想染(深藍)色ar~~~

++++++++++勁搞笑...,,,,

一天, 老师走进课堂,学生们一齐起立喊:“老师早上好!”

老师愤愤地说:“只叫早上好?那我下午呢?难道就不好了吗?”

于是学生们又一齐喊:“老师下午好!”

老师又愤愤地说:“那我晚上呢?”

学生们又一齐喊:“老师晚上也好!”

老师点点头说道:“这样才行,现在重新喊一遍!”

学生们一齐喊:“老师早上好,下午好,晚上也好!”

老师说道:“坐下!今天我们要复习反义词,我们这样练习,我说一句,你们大声说出反义词。现在开始。”

老师:“今天天气很好。”

学生:“今天天气很坏。”

老师:“到处阳光明媚。”

学生:“到处阴云密布。”

老师:“马路上人山人海。”

学生:“马路上空无一人。”

老师:“年轻。”

学生:“年老。”

老师:“站立。”

学生:“躺倒”

老师:“有个年轻人站立在路上。”

学生:“有个年老人躺倒在路上。”

老师:“我捡到一元钱。”

学生:“我丢了一元钱。”

老师:“我捡到一元钱,交给老师。”

学生:“我丢了一元钱,去偷老师。”

老师:“错误,不能这样说!”

学生:“正确,应该这样说!”

老师:“错误。”

学生:“正确。”

老师:“这不行,这是违法行为!”

学生:“这可以,这是合法行为!”

老师:“我说错误。”

学生:“我们说正确。”

老师:“听老师的,老师说的才是正确!”

学生:“听我们的,老师说的都是错误!”

老师:“你们愚蠢。”

学生:“我们聪明。”

老师:“停止!”

学生:“继续!”

老师:“你们现在停止!别说了!”

学生:“我们现在继续!还要说!”

老师:“你们这些蠢猪,我说停止!”

学生:“我们都是天才,我们说继续!”

老师:“你们听老师的!”

学生:“老师听我们的!”

老师:“学生都得听老师的!”

学生:“老师都得听学生的!”

老师:“现在你们停止练习!”

学生:“现在我们继续练习!”

老师:“你们没完没了了吗?”

学生:“我们有始有终的呀!”

老师:“那你们就停止!蠢猪!”

学生:“那我们该继续!天才!”

....之后老师怒气冲冲地抱着书本走出了教室

通常出现第一类情况,我会答距:“你跟我说普通话吧!”

大家唔觉得好笑噶,我觉得好好笑哦!

不错啊...非常...

好搞笑.....

"係ben"係德语

很无聊劲搞笑

好笑

原帖由 kyd 于 2008-4-15 18:34 发表
"係ben"係德语

哈哈,系BEN 岛啊~~
同乡吗?

笑死咯~~~

想笑死人咩:lol

港式粤语