工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

牛奶护肤狂人帖(不停更新中)

首先介绍下牛奶既肤质拉!牛奶属于混合性皮肤,面颊皮肤中性,T位比较油,除非非常热气或者来M前,如果唔系基本唔生暗疮。
        由于糖糖记性差,所以要慢慢记翻下自己用过乜野护肤品,所以都会时不时更新下!希望各位多多包涵,欢迎各位多多支持!
             洗面奶篇
         牛奶用护肤品既速度非常快,一般两个月一支。
         深层清洁类
         露得清深层净化洗面奶,屈臣氏有售,RMB24左右。糖糖大概用左三支,洗得几干净,不过洗完之后有D紧,唔适合冬天用。
         露得清深层柔珠洗面奶,屈臣氏RMB45左右,都不错,洗完无甘紧。
           强烈推荐: 资生堂泡沫深层洗面奶(好似叫哩个名,蓝色包装),泡沫丰富细腻,洗得好干净,好干净,购于广大好似系RMB40,后来发现掏宝上面只卖25左右,觉得亏了!呵呵~~120G的,可以用好耐
         THE FACE SHOP樱桃洗面奶,购于拍拍,RMB25左右,官方话可以收毛孔,不过糖糖一D都唔觉有甘既功效,不过清洁程度都算可以。性价比不错,适合大众学生使用。
         THE FACE SHOP绿豆洗面奶,感觉除左味道同樱桃唔同之外,效果都系差唔多,官方话可以去痘,可惜糖糖唔生痘痘,检验唔出效果。
          强烈推荐:禅真银杏泡沫洗面奶200G,好大一瓶,购于掏宝RMB50左右,洗得好干净,唔会紧绷,有淡淡既银杏味!超级钟意!
           嘉娜宝蜜桃泡沫洗面奶,一D都唔好用!大家千万不要买!讨厌死距!
           强烈推荐:SKIN FOOD卡布其诺洗面奶,好好的咖啡味,令人好有冲动去食,呵呵~~ ,仲有芝麻微粒,可以去角质,洗完之后,面滑滑的,非常舒服,泡沫好细腻!购于掏宝RMB45,130ML

SK-II,虽然好贵,250蚊得小小,不过每次用量好少,一瓶可以用一年(糖糖阿姨讲既)都可以洗得干干净净,唔会紧绷。不过糖糖唔建议学生使用,因为仲年轻,无谓用D甘高级既野,如果唔系第日老左都唔知用乜有效,所以糖糖都系30岁之后再用SK-II
          妮维雅每种洗面奶都在糖糖高中的时候试过,性价比不错,20既蚊就一大瓶,不过用后无乜特别既感觉。
         POND'S既所有洗面奶都用过,每次都抱着期望,可惜每次都系失望!

爽肤水
          高中都用妮维雅的,柔肤水以及收缩水。RMB45蚊左右,200ML,都几好,适合没有太大皮肤问题既MM。
           昭贵芦荟鲜汁,RMB33左右,500ML,超级大,糖糖用了两瓶,除左可以做爽肤水之外,仲可以用黎泡纸膜敷面,夏天每天使用,皮肤水水嫩嫩的,芦荟有好好既晒后收复效果,各位MM可以试下,反正不贵。
          强烈推荐:THE FACE SHOP浪漫莲花爽肤水(清爽型),补水不错,味道清新,RMB40左右,好似系140ML。
         强烈推荐:THE FACE SHOP冰花爽肤水,RMB50,有珍珠粉,用后凉凉的,很补水,糖糖使用当中。
         KOSE海洋美白爽肤水,没什么大感觉。
           富士山の湯超可爱牛奶瓶牛初乳保湿嫩白爽肤水300ml ,包装几可爱,好似支牛奶,刚开始用的时候很滑,用多几次就觉得SOSO,唔建议大家尝试。
           强烈推荐:Thayers 金缕梅玫瑰爽肤水355ml ,掏宝卖RMB75左右,好大既一瓶,香香的玫瑰味,很补水,用来泡纸膜敷面一流!
           Thayers 金缕梅柠檬美白爽肤水355ml ,价钱同玫瑰一样,官方话可以美白收毛孔,可惜糖糖用完一支都无乜感觉,仲有一股酒精味,唔好!

乳液篇
       强烈推荐:THE FACE SHOP 浪漫莲花抗辐射乳液,非常适合长期对住电脑既MM,例如糖糖。糖糖未用之前,对住电脑3、4个钟,块面就出晒油,仲会变黄, 超级讨厌,哩瓶乳液简直系糖糖既救星,哩仲乳液分清爽型同滋润型,大家可以根据唔同既季节,或者肤质选择。糖糖系配合买距既水水一齐用既。
           THE FACE SHOP冰花乳液,感觉没有浪漫莲花好用,不过胜在唔油腻,夏天使用刚刚好,非常合适,保湿效果都可以。
           SANA 豆乳美肌乳液150ML ,用左好耐,用到糖糖都无晒心机,效果??JUST SOSO
          Clean&Clear可伶可俐清透净白润肤露75G,不油腻,适合夏天使用,保湿效果不错,适合年轻肌肤使用。

面膜
     美主人牛奶美白面膜,夸张的效果,用玩块面好似死尸甘,以后都唔敢用拉!
         嘉娜宝豆腐美白面膜,价钱平,效果对得住距既价钱。
         嘉娜宝绿茶抗氧化美白面膜,感觉还没有豆腐的好用,价钱一样。
         Queen Helene海伦皇后薄荷去黑头去粉刺面膜56.7G ,一D效果都无!糖糖白老鼠实验结果失败。
           强烈推荐:贝佳斯绿泥深层清洁面膜, 不错的,不过唔适合敏感皮肤使用,因为刚刚开始用会有小小刺痛感,要在干之前洗掉,否则会有皱纹。最好在冲凉的时候敷,无甘快干。
          VOV草莓酸奶面膜,没什么太大的感觉,后来比左人用。
          国品海藻面膜,好平,可惜麻烦,效果都几好。
          Polynia樱花立即白酒粕面膜200G,好大既一罐,有香香既酒味,糖糖用左都应该有5、6次既,依家储存系屋企既冰箱中,搁置。
          Kose高丝薏仁白皙美容液面膜22片,属于少美容液类的面膜,不过适合每天使用,我觉得唔错,用完块面都几光滑,效果不属于立杆见影类,不过糖糖都好满意,反而系果D敷完即刻白好多几面膜,糖糖不敢恭维。
          牛尔玫瑰晚安冻膜,糖糖刚购入,还是香香的玫瑰味,晚上做完最后一道护肤,即系乳液之后涂上薄薄既一层,都几补水,冬天或者系空调房中会更加适合。

评分

每学期  系洗面奶既 投入 超吴过200蚊

你讲既  除左妮维雅 其他我都无用过 莫非女仔专用既??

原帖由 麦杰强 于 2008-5-24 22:24 发表
每学期  系洗面奶既 投入 超吴过200蚊

牛奶我一个学期洗面奶都应该唔超过200蚊拉!

有只叫军献益肤既  东东 六十几蚊得好少既

投诉  又话不停更新中

原帖由 麦杰强 于 2008-5-24 22:29 发表
有只叫军献益肤既  东东 六十几蚊得好少既

好似係去痘的?

旁士唔适合混合皮肤的~
By the way~
我觉得LZ都应该会好适合用绿豆粉洗面~
我呢排都用~
好舒服~~

露得清的我觉得好容易会适应~
用耐咗会冇咁控油~

TFS我觉得好一般~
樱桃同芦荟都用过~
感觉好"流"...

我几中意KOSE D嘢~
以前试过几只洗面嘅都OK~
防晒都唔会太油~~
E+有只洗面嘅泡沫~
买咗仲未试~

同埋我觉得ZA嗰只清洁型洁面乳都好好用~~~
好干净~~

资生堂印象中好似未用过洁面嘅~
不过佢D肌水几好~
14+嗰只冬天用~
蓝色嗰只夏天用~
唔会好干~

冬天我好中意用玉兰油凝萃系列粉红色嗰只~
唔会干~
超级超级润~~
好好用~~

妖~~~~~

7楼强  的确系去痘的 当然也有其它类型同功效
有时会出痘  可能太夜训 高中都无

真有钱,穷苦人酱油地路过

吾见有更新噶……

牛奶都好忙噶!更新哩D野,当然系慢慢黎拉

LZ好中意TFS嘅嘢~
其实我觉得TFS性价比唔係好高~
效果类似资生堂的低档嘢~
价钱鬼咁高~

顾住沟仔

原帖由 ColaKid 于 2008-5-24 23:07 发表
LZ好中意TFS嘅嘢~
其实我觉得TFS性价比唔係好高~
效果类似资生堂的低档嘢~
价钱鬼咁高~

下?我唔觉得好贵喔!

我觉得同样效果下价钱好唔合理~
而且韩国产品平均价钱都会比日本贵~

LZ有冇用过TFS的洁面膏~
好似话好干净~
我未试~

头像被屏蔽

竟然没人推荐薇姿,我觉得它家的东西蛮好用的,
洗面奶,爽肤水,润肤露都超好的,价格就一两百元那样,用了很有感觉。
不过这个学期没用了,改为用玫琳凯,亲戚送的。

原帖由 广工小梅子 于 2008-5-24 23:57 发表
竟然没人推荐薇姿,我觉得它家的东西蛮好用的,
洗面奶,爽肤水,润肤露都超好的,价格就一两百元那样,用了很有感觉。
不过这个学期没用了,改为用玫琳凯,亲戚送的。

好有钱...
薇姿是OL用的~
我们用还过于年轻~