工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

[面筋] 口哑哑既处女面--Tencent一面归来

平时既我比较低调,一般情况下都唔中意周围扬自己既事。不过作为一个应届毕业生,我主要既招聘消息来源都系黎自后院,为佐感谢后院众多既XDJM,小女子今日就献丑,写低今次既面试经历,希望可以帮到后面参加腾讯面试既XDJM喇↖(^ω^)↗
& l$ R7 G" W2 v; ~* O" B& J5 u2 i
" R) F+ J' H7 K2 X% Q关于投简历& L4 p/ i( f& }' B. j
  其实当初参加腾讯网申,都系因为周围既人都有投,所以我都抱住唔好执输既心理,试一试既态度投既(系度要告诫各位,其实只要你去投,几率虽然细,但系起码都叫有机会啊,如果你连投都唔投,笔试、面试机会系唔会从天上面跌落黎咖)。系一个好突然既情况下,肥猩猩竟然话我知笔试名单出佐黎,其中有我果名喔,当时唔系好信,不过确定真系有份果时都几激动咖,因为都算系自己第一次获得既笔试机会啊嘛,虽然当时都抱住去罗经验既心理去笔试,但系都好开心喇:biggrin: 。
* v( W9 N- s9 X; c
7 Y- f" ~+ ^' K5 J. K! y& ^关于笔试# q2 `6 H  h) _: h! m# P
  笔试分两part喇,第一部分就系大家都好熟悉既所谓既性格测试类题目,30分钟,题目都比较简单,只要做题唔系非常非常之慢既人,一般都可以完成咖喇。第二部分就系纯编程题。噢,系度先记起,本人投既系软件开发-客户端,不过貌似投软件开发既题目都一样喇。有十题选择题、十题填空题and一题30分既附加题。题量唔算多,所以考察得唔深,主要涉及C,指针,数据结构,计算机网络,WEB。记得比较清楚既就系其中有题二叉树既前序遍历既选择题,因为系我最有把握既一题,所以记得比较清楚喇~~只要平时对C、C++有稍微既了解,一般都会识做喇,因为其实我都好差既
6 q6 U- i* u2 K: w( P  具体题目我就唔方便讲喇,因为有签保密协议啊嘛,作为新时代既大学生,仲系要注意下诚信既(其实系具体题目我已经忘记得七七八八喇~嘻嘻)
4 }8 e0 ?, n( ^& U8 w1 ~: X
+ e. S0 f$ F3 q; h/ C, q2 x6 }  笔试就系我估夹撞既情况下完成佐,当时觉得机会应该唔大咖喇,因为填空有几个无做,附加题完全空白,选择题又靠撞喔。面试名单出黎果时,我都系叫一齐参加笔试既舍友顺便帮我睇下有无我既,因为我觉得机会唔系好大。点知距话有我名喔,我埋去确认简历号,A~~原来真系我喔,当时高兴到跳佐系身,心谂,我既处女笔同处女面竟然都系Tencent,真系唔知系好事定坏事喇
( u5 U4 O6 d( q' m! w3 J* i0 \
+ z( G* w5 G$ ^, f  l6 z- H  ]; R   接落黎出现佐一个好严重既问题,我发觉我仲未准备正装啊~~之前谂住应该唔会甘快有面试机会既,所以一直都唔急。拿,系度又要再次罗嗦甘告诫各位XDJM喇,稳工作之前一定要做好充分既准备,包括服装,千奇唔好似我甘“临急抱佛脚”啊 7 {6 {: T! }$ d1 f* U; }' s
  系哩度就要赞扬下Icely同小旋旋喇,多谢距地冒住被点名同烈日下晒伤皮肤既危险,逃课陪我去买我既PP衬衫喇,真系好多谢距地,亲爱滴,谢谢[em09]
( m5 a, B8 a: @4 I4 S, F% i5 X! m6 s$ c$ o& u2 j7 A8 s

* ~- |- P+ y9 o/ B- P8 @. t关于笔试. t$ V5 x1 T- m* q" c6 @" S9 w
  讲佐甘耐,终于到正题喇,就系今日被人问到口哑哑既一面。今日系腾讯面试既第二日,问佐之前参加既人,距地话去到会等好耐先轮到喔,如果系10点既可能都要等到11点半,所以我就同小黑就悠悠闲闲甘去到新珠江大酒店,再慢吞吞甘填登记表。点知系填既过程中,有个MM竟然叫小黑喔,原来今日情况好唔同,唔单只唔洗等,仲可以提前喔。由于当时表先填到一半,所以剩低果D小黑都系好求其甘填完既。所以大家面试时都系提早小小去比较好。
) q3 ~7 b' |  I  小黑上佐去面试无几耐,果MM就点我名喇,好采我已经填好喇。距好nice甘叫我宜家既可去603等喔。所以我又带住我忐忑既心情同岩填好既登记表转战603喇。
9 \& J: ~- \5 f3 {  因为系在线写,惊写佐甘多会唔见,所以都系发表先喇。等各位XDJM俾D动力我,再写剩低果部分。嘻嘻* a! p# T) o; q2 A
9 H7 O( D* O; P1 c1 {
  多谢各人XDJM滴支持,我已经补充好能量喇,甘继续喇....+ L8 p7 ]8 u7 {1 \, I

* c& _0 }. k: w5 Q  去到603,门口企住个GG,貌似都系等住要入去面试,乘有时间,抱住“多结交朋友准没错”滴精神,所以我就主动同距倾计喇。原来距系华工软件工程既,之前系隔离室,后尾人地觉得距比较适合客户端,所以就被人踢佐过黎。距话距暑假时都有参加腾讯实习生既面试,不过俾BS佐,而且腾讯系距既dream company 所以距好希望可以入到喔。无几耐,门打开佐,有个GG行佐出黎。华工GG同我讲佐声加油,就入佐去喇。我捉住机会问岩出黎个GG咩情况,距话果HR好nice,好好倾既,几好人。听到哩度,虽然都系好紧张,不过个心稍微定佐D。
! j  ]3 w: a+ n% R3 o  两分钟之后,果华工GG居然行出黎,话HR话距唔合适哩个职位,又叫距去隔离喔。唉,真系果可怜滴小孩,被人当皮球甘踢黎踢去,同情
! U7 B4 A* P2 n1 D) w% d
1 W. ~2 B, @, {5 E( b  终于到我出场喇,我敲敲门,“请进”一把都算好听既声音传佐出黎。系一个都几handson既HR。我行埋去交简历同登记表,距突然伸出友谊之手,当时我吓佐一跳,因为系第一次面试,唔熟哩D礼仪,不过我即刻伸出我雪白既小手,同距握佐握,当时都几怕丑咖,好少同人握手啊嘛,嘻嘻
! Q: L! V1 c' ?, E! {/ R
; `6 J+ _5 r) W' ?, _  接落黎就系我地两个既对话,用普通话表述。
* B% N% M8 K. o( \; u; b) THR:首先介绍以下自己吧3 X& c2 j- f6 B$ N. x

( @: C: |0 P' i) W" ?- t我:我从性格、学习、社团几方面和他谈了谈,我说性格的时候,说到“我从小就比较倔强,觉得女生不应该比男生差”,听到这句的时候,HR就笑了笑 0 K1 d: ]. u& R" s; R

|- ^7 Y4 z) ?- kHR:谈谈你对女生从事编程行业的看法$ @) w! ~7 {# D$ ~! q
4 w* U, C+ A$ ?, U+ C2 L
我:balabala
, W! @, L& o2 C% X- D2 {( H
+ c# H6 B1 i5 z# }+ X/ l( NHR:工作的时候如果遇到很大压力,会怎样0 v" K5 N5 w1 k# U

9 U  Z! l( y% C3 b* S我:其实最近都觉得有很大压力了,大家都再找工作,而且我们这一届又遇到金融风暴,找工作更难了...
$ O1 i6 C& c3 E: L5 p% x8 i+ Q" C5 b9 X/ k* G; E
HR:那好,先做做这几道题吧(他拿出了几张纸,挑了其中一张,指了指,要我做其中的一题,是个判断程序有什么错误的题,是关于C的). m$ J& K4 j1 Q! }
3 ~# c4 v4 ~: H( k% M! M4 \
我:balabala( P6 }; q' X. @2 a

+ y  g$ x; v# s# N# B$ x  接落黎,距又稳佐四、五题给我做,我记得其中有题系要我写strcpy函数既实现,当时狂晕,我学D野都好皮毛既,点识写啊. T$ k+ N6 y4 W6 Y: A
  睇到情况唔妥,我就好婉转甘同距讲,“其实如果要我写程序的话,我会写得很不完善的”,我主要想表达我唔识,但系距竟然话“现在要你们现场写,我都知道不会写得太完善的,不过不要担心,照写就好了”。唉,当时既我唯有默默甘埋头开始写。不过埃佐一两分钟,我都系写唔出咩比距,距都发觉我应该都写唔出喇,所以就又换佐题,哩次既题目系“写一个函数,实现找出整型数组中第二大的数”。初见到题目,貌似几简单,但系当我拿起笔要写果阵,先发觉我真系太差喇,连甘既都唔识写,最后我投降,同HR讲,“不好意思,要我写真的写不出来,可以用说的吗?”距应承佐,之后我balabala讲佐一堆,距听完,又叫我将我讲既写出黎。唉,我真系唔识啊嘛,点都唔识咖喇,又僵持佐几分钟,我最后都系好诚实甘话写唔出,最后距都放过我,唔洗我再写喇。
) [: Y0 `  G3 T0 p5 y' Z  之后问佐我几个问题,windows的内存分配机制有几种,指针和引用的区别,仲有就系TCP/IP同UDP的区别,当时答得超唔好,翻黎听同学讲先知,原来腾讯系用UDP既,所以距会问甘既问题。8 g& B& B( d/ ?7 `
  最后距问我有无咩问题问,我就话“如果要给我今天打分的话,1到100分,我可以拿几分,进的机会大不大”。HR讲“其实很多面试的人都问过我相同的问题,我在这里真的不好评论什么,到时候我们还要讨论以下,才能决定要不要”。听到哩度,我果心即刻凉佐一大截,讲到甘含蓄,意思即系我无机会喇,唉~~
7 H& S+ }& v% b1 U* Q0 Z+ R# i  后尾问我有无其他问题,我话无。之后距又伸出距果只友谊之手,我地握佐握,同距讲佐声拜拜,就甘结束佐我超鱼既处女面。
1 K# `. l* i" e8 L( K/ ~6 X) D/ h- D# o
后话% |% x5 @6 g1 `; z. G3 z
  之前觉得腾讯离我系几甘远,完全无谂过我竟然会有机会参加距既面试,虽然最后都系惨败,不过人生中有哩个甘难得既机会,都唔错啊。对于宜家或者以后想入腾讯既XDJM,我想讲既就系,如果你想入腾讯既话,就快D罗出风尘佐好耐既C/C++、数据结构,计算机网络等出黎,好好甘复习下喇,尤其系指针方面既,因为我问过其他面试既人,距都系被问到类似既问题,如果之前有学既,对于面试时既问题,基本都会识答咖喇。因为小女子大一、大二果时过于贪玩,C同数据结构完全无学过,之后又无复习,先搞到甘惨。
5 d* _( l6 ?+ Y
7 F: I5 \9 B6 L, w% k  借此贴,要特别鸣谢,icely对我服装同自我介绍内容既指导;仲有可爱滴小旋旋陪我行佐成日街;仲有果个点我睇数据库既肥sue,虽然完全无问到数据库既问题,不过都要多谢距;当然仲有陪我一齐去面试既小黑喇,如果唔系距,我一个女仔去甘远面试都会惊惊既~仲有好多好多亲爱滴XDJM,多谢你地[em09]   p1 P8 E9 \7 N2 Y7 G
  以后既机会仲有好多,希望同XDJM一齐努力,早日入到自己既dream company 喇- ]0 x* g; d, F( w$ g! G  R

1 l$ S& @0 o  }+ ^[ 本帖最后由 芯芷 于 2008-10-28 23:41 编辑 ]

评分

哈哈,坐沙发,舒服一下先

不错,LZ我喜欢你,继续写,我搬个凳子坐这里等~~

厄....
& Q  O4 p$ j" J% L居然有人说喜欢我,那我不写都不行喇

MM??什么职位的?居然是603???技术开发???

多谢lyhiving 和卷毛兄的评分,我有了继续写下去的动力了。嘻嘻

是啊,软件开发-客户端嘛

期待,如果我进了2面我也写一篇出来...

速度 入正题

期待後續

继续啊

偶都好中意你哦

但是我不中意你喔,我可是吃荤滴

回复 14楼 芯芷 的帖子

冷...and 汗

点啊?有无二面啊?

二面名单未出,天日仲有人面试...
: [; @. Y3 b( U  D不过应该都无机会喇,甘多唔识答

虽然你最后都进不了,但能面试都学都唔少嘢啦。。。。

原来二面仲未出,我收番果句话,祝你能够成功。。。。

TCP/IP同UDP
$ h  \5 u% V# W" m0 n好像每届都问