工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

[推荐]一些常用粵語字的輸入方法及國語翻譯

佢(qu)他或她(佢哋仲係唔係人嚟嘎?)
乜(mie)什麽(你講乜啊?)
嘅(ge)的(喱個係我嘅女朋友。)
嬲(niao)生氣(我好嬲你!)
係(xi)是(你真係個好人嘞!)
咁(han)如此,這樣(咁都得?)
哋(die)相當餘國語中的“們”字用法(佢哋仲係唔係人嚟嘎?)
唔(en)不是(佢哋仲係唔係人嚟嘎?)
睇(di)看(今晚我哋睇電視囉!)
啲(di)的,那些(喱啲係乜嚟嘎?)
冧(lin)陶醉(我好冧啊!)
冇(mao)沒有(我冇錢啦!)
惗(nie)想(惗緊乜嘢啊?——再想什麽?)
嘎(ga)語氣助詞(如係唔係嘎?)
咩(mie)什麽(妳講咩啊?)
嗻(zhe)語氣助詞(係咁嗻)
嗟(jue)語氣助詞  
嚟(li)來(過嚟啦!)
叻(li)很棒(你好叻啊!)
喱(li)那(喱啲係乜嚟嘎?)
咪(mi)不要(咪搞我!)
梗(geng)當然(梗係啦!)
喺(bei)在(你喺邊喥啊?)
抦(bing)毆打(信唔信我柄你啊?)
啵(bo)語氣助詞(係啵!)
俾(bi)給(快啲俾錢!)
嘈(cao)吵(你哋唔好咁嘈啦!)
噏(xi)嘮叨(妳唔好再噏我啦!)
掟(ding)扔(垃圾唔好亂掟啊!)
嘞(le)語氣助詞(你真係個好人嘞!)
靓(liang)漂亮或表示幼稚(妳好靚女啊!)
囖(lo) 語氣助詞(就係囖)
揾(wen)找(搵到工啦?)
嗮[嘥] 浪費(真係嗮氣嘞……)
攞或摞(luo)拿(攞錢去邊啊?)
咦[噫] (yi)語氣助詞(咦?妳係邊個?)
咗(zuo)了(妳食咗飯未啊?)
喔(wo)語氣助詞(係喔。)
疴(ke)拉(尿)(我去咗疴尿啊!)
拗(ao)矛盾(你哋喺喥拗緊乜啊?)
乸(na)雌性(乜佢咁乸性嘎?)
撩(liao)挑(妳唔好撩起我把火啊!)
拎(lin)拿(拎部電腦去整先。)
啖(dan)量詞,相當於“口”(飲啖水先!)
憇(qi)哄(憇細路仔咩?)
呃(e)騙(我讀得書少,你唔好呃我!)
掂(dian)完結(我搞掂嗮啲嘢啦!)
唓(che)語氣助詞,表示鄙夷(唓,又吹水!)
嘢(ye)東西(咩嘢嚟嘎?)
瞓(fen)瞓覺(睡覺)

---------------------
()里边嘅就係该字嘅拼音码嚟嘞,唔识打可以嚟呢度稳稳点打,或者干脆係呢度复制就掂晒嘞。祝大家吹水愉快!

有好多字都有唔只一种打法,E度只係俾大家参考~
好多字吾识打。。。

好是普通话好用,虽然偶是广东佬,但是打起那些字我还是要投降

都是方便一下那些想打这些字的人

犀利啊!封你做我偶像~正啊~虽然我已经打开不少~不过都有几个字5识~哈~劲~
得我补充几个喇~括号入面D拼音都打到嘎~
咁(GAN)哋(DI)叻(LE)喺(XI)啰(LUO)
嘢(GE)嗰(GE)
另外我觉得5同地方对D字嘅理解都有D5同~
例如
1、嗰“嗻”同“嗟”尼两个语气词~我哋通常会用“啫”(ZE)
2、嗰“噏”字我哋喺用作“讲”嘅意思~好似“你 噏乜啊?”就=“你讲乜啊?”
大概就咁上下喇~BTW~我喺用紫光输入法嘅~
输入法会影响到打5打到D字嘎~其他输入法有可能有D字冇~
我就5清楚喇~哈~[em02]

系有关系的,我都系用紫光的,可以打繁体字

其他输入法没系因为里面的字库没这个字,可以通过添加字库打到

想打,但系无紫光,用开微软,改用紫光吾习惯~~~~~
郁闷ing

微软都有繁体嘎。。。

推广普通话!

不错 ,收藏

顶.正好帮我稳到一D唔识打GA字

好鬼死神奇播

竟然有赠送饭票,不过是随机的,再试多次,

好难睇懂,
本人广州话还算唔错
某啲词太旧,依家根本就唔用,点睇都觉得撩愣

以下是引用Mason在2003-8-29 12:02:15的发言:
想打,但系无紫光,用开微软,改用紫光吾习惯~~~~~
郁闷ing
同感~~~~~~~~~~

以下是引用缥缈·星猩在2003-8-29 18:50:51的发言:
微软都有繁体嘎。。。
但是字库里面很多字都没有

以下是引用十四在2003-8-29 20:48:49的发言:
推广普通话!
支持支持~`

不好意思,,

请问有没有五笔打粤语的。????

极度期待中~~~~

我就系用五筆打粵語口語的。你問我就啱了!~