工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

[转帖]奥运开幕式应该做粤剧

今日系出年北京奥运开幕倒数一周年。
  有人问,你最唔想喺开幕式上面见到乜嘢?我第一个反应就系最唔想见到乡下佬导演作威作福!
事关佢搞亲出嚟嘅都系垃圾!大陆灿话唔想见到啲京剧表演。我马上回应,开幕式上面应该做粤剧!
  点解呢?因为粤剧系最多外国人睇过嘅中国剧种,而且亦系帮中国赚最多外汇,帮中国政府搭起
最多沟通桥梁嘅中国传统戏曲!
  当年太平天国起义嘅时候,粤剧界人士李文茂已经率领粤剧艺人参加起义队伍;到咗推翻清政府
嘅时候,粤剧界为革命党出钱出力,不但经常筹款资助革命党,而且经常掩护革命党人逃避清朝政府
嘅追捕;到咗孙中山搞革命嘅时候,唔少粤剧艺人参加同盟会,例如红线女嘅伯公邝新华等;当然,
粤剧界为革命筹款从未停过。
  早喺9·18事件之后,由名记者任护花编剧、靓少佳主演嘅《粉碎姑苏台》,借范蠡之口发出
咗“报仇雪耻”之声。所以,抗日嘅形势更促使粤剧人马积极响应。
  1937年,七七芦沟桥事变标志住日本帝国主义发动全面嘅侵华战争,亦标志住中国人民抗日
战争嘅全面爆发。7月12号,广东八和戏剧工会喺广州海珠戏院演出粤剧,筹款支持前线,其中嘅
会员余庆云(即系花旦新瑞香)为组织呢次活动最为落力,任劳任怨;著名花旦谭秀珍(1977年
曾任美国纽约八和会馆主席,捐出自己喺广州嘅西关大屋作为兴建“世界八和大厦”之用)正喺香港
拍电影,亦专程赶返广州参加义演。25号嘅晚上,薛觉先、白驹荣、曾三多、唐雪卿等人亦决心为
前线演好戏。薛觉先剧团演出《貂蝉》时,喺说明书上写道:“欲国不亡,先振人心,戏剧更负社会
教育之重责,系哀乐盛衰之机枢。欲使吾民兴爱国之热忱,挽狂澜之即倒,不有斯作,何以洽衷,观
者取其意义而取其精神,抗战兴邦,赖此多矣。”爱国艺人关德兴更率团到美国演出募捐,买咗11
架飞机捐畀前线。
  1938年广州被日军侵占之后,粤剧艺人有啲到内地宣传抗日,有啲就出洋演戏宣传抗日义演
募捐。靓少佳、薛觉先、马师曾、白驹荣、罗品超、楚岫云、郎筠玉、红线女等去咗越南组班演戏。
“生关公”新珠先赴越南演出,后来去咗美国纽约、波士顿、三藩市等地演戏,并拍成电影。曾三多
(李寿生)同靓少佳于1933年组班赴大马演出,后来又同白玉堂等转到美国巡回演出募捐义演,
鼓励华侨抗日救国。
  抗战胜利之后,广州粤剧艺人出洋少咗。新中国成立之后,唔少艺人先后返到广州,但粤剧艺术
已经喺各个侨居国流传至今。新加坡、马来西亚、美国、加拿大等国嘅广府华侨及华人多数都喜欢睇
粤剧、听粤曲,影响咗好多外国友人。
  全国解放之后,粤剧界为咗巩固胜利成果、发扬革命传统,积极响应号召,为鼓励生产、为丰富
劳动人民嘅文化生活等方面都出咗唔少嘅力气。
  改革开放前后,广东嘅粤剧团经常受外国友人、海外侨胞嘅邀请,前往演出,为祖国赚咗唔少嘅
外汇--既为祖国建设提供咗资金,同时亦为中国同好多国家嘅友谊打下咗坚实而良好嘅基础!
  喺好多外国人嘅心目中,华人所讲嘅Cantonese就即系Chinese,佢哋喜欢睇嘅
粤剧、听嘅粤曲,系中国传统文化嘅精粹。
  因此,粤剧喺中国现代历史上嘅功绩,系不容置疑嘅!而作为好多外国友人、海外侨胞喜闻乐见
嘅中国传统表演艺术,2008年嘅北京奥运开幕式上又点能够少咗粤剧呢?

http://general-lo.blogcn.com/diary,9449634.shtml
火星得未?[em06]

同張藝謀提一下意見.

直接回复

同上帝講下話唔定都得噶。。。。

54  5智慧

54的最高境界是不回復

54的最高境界是回复表明

无体内容……帮顶个题目~~~~~~~