工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

黃子華棟篤笑選句(上)

愛情

白雪公主,幾咁純潔無瑕。但係諗眞啲,白雪公主,識得嗰個係王子,灰姑娘識嗰個又係王子;有個有特殊嗜好,鍾意惜青蛙嘅女人惜咗隻青蛙一啖,隻青蛙變出嚟嘅又係王子!有冇人諗過根本個王子係同一個人呢?根本呢個王子都不知幾花心,周圍溝女,重無良到扮青蛙去溝添!

情竇未開

我第一次戀愛之前,我認爲自己就係楊過,而我同書裏面個楊過唯一唔同嘅地方,就係佢有隻大鵰。而我嗰陣,就鍾意撚呢個相思同畫眉多啲。同楊過一樣,我從來冇諗過要考第一。

我祇需要愛情,祇要搵到我嘅小龍女,我就可以拋棄學業,退隱山林,搬入新界住。但係我一定要住西班牙別墅,我唔住得邨屋,我怕蛇蟲鼠蟻。然後每個月至多出一次市區,不過我唔會逗留得耐,問亞媽攞完零用錢我就會入番入去。

冇錯,基本上,我由中一至中五都係喺呢種咁超然嘅思想下度過。嗰陣時學校最流行嘅辯論題目係:“中學生應否談戀愛?”我認爲,我哋應該辯論嘅係“中學生應否讀書?”

而喺我第一次戀愛之前,我嘅小龍女祇需要一個條件,就係靚,我知我咁樣諗好膚淺,但係嗰陣時我重細,唔知道原來身材都好重要㗎。
      性

聖人話:“食色性也!”食同色,好唔同!一個人無論幾鍾意食,會唔會畀幾十文入戲院睇套《蒸氣騰騰小龍包》?一個人無論幾鍾意食,又會唔會爲咗望一嚿冇包住嘅牛肉望到畀車撞?

愛情

戀愛唔係PART-TIME,你唔可以話:“愛!做完咪走囉!”戀愛係一盤生意,你要二十四小時諗住佢。自己生意,冇所謂PART-TIME正職。人哋放假或者過年過節,你更加要開OT添。行花市啦行海邊啦睇戲食飯啦……

你有乜嘢競爭對手呢?我冇競爭對手!?你估你係專利巴士公司啊?港巴都執咗啦!有冇考慮結婚?噉就要向公眾交代,噉就即係上市啦!所以,“中學生應否談戀愛”唔係問題,問題係“人類應否有兩份全職工作?”

你再拍拖,需要知會你老闆:“老細,我出面搵咗份戀愛,我眞係好需要呢份戀愛,不過公司啲嘢我會照做,我兼顧到㗎。”然後你老闆會話:“噉你不如搵多份戀愛,咪直情唔使返呢份工囉!”

新鮮
           依家啲人溝女,對條女最大嘅要求係乜啊?唔係靚,最緊要,係夠新鮮!

乜嘢叫做夠新鮮啊?就係話,溝咗一年嗰個,就唔夠溝咗半年嗰個咁正。因爲半年嗰個新相識,新鮮啲。同樣,溝咗半年嗰個,就唔夠三個月咁正。溝咗一個月就唔夠半個月嗰個咁正。溝咗一日就唔夠半日嗰個正,如此類推,終於……溝咗嗰件,就唔夠未溝嗰件咁正!

噉即係點呢?重溝唔溝好呢?一溝就唔正?!
      女人偉大
           黃:喺愛情之中,女人最偉大!
           男人嘅犧牲,就爲咗追求美麗;而女人嘅犧牲,就祇係得到一個麻甩佬!而最偉大嘅係佢哋根本唔覺得係犧牲。
           如果你話畀一個女人聽:“喂,你男朋友有口臭!”
           張:車,人梗有局部缺點嘅!
           黃:佢重有臭狐同香港腳喎!
           張:噉佢咪好平均咯!
           黃:佢啲鼻鼾聲唔使較咪啊!
           張:我男朋友一定係夢見我,我開心。
           黃:佢屙尿亂咁啡!
           張:好壯啊!
           黃:佢啡完唔洗手!
           張:邊有男人洗手㗎!
           黃:我有!
           張:乸型!
           黃:佢重講粗口啊!
           張:但係佢心地好!
           黃:佢喺電梯度食煙喎!
           張:公眾場合都唔畀食咯,佢咪呢埋一邊食囉,你哋重想點啊!你係咪想逼死佢?!係咪想逼死佢?!嗚~~~

注:本资料由广东工业大学风花说粤协会提供
爱国的子华,我中意~~~~~~

本资料由广东工业大学风花说粤协会提供

偶像