工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: Tai

所谓的“广州排外”情绪

我门国人移民的,要么投资移民(有钱佬),要么技术移民,你见过清洁,洗碗的可以移民吗?虽然广东是一个省不是一个国家,但是某些理论还是适用的。同样道理,广州,甚至广东非珠地区还有许多人没工作,没田地,为什么广东的发展不能惠及他们,反而要引进那么多外省低技术劳工?

原帖由 Tai 于 2008-6-12 14:33 发表

鱼翅捞饭系你地D有钱人专有的,大把广州人连白饭都食吾起,咪以为广州个个都好似你屋企甘有钱!

很好,原来你眼中广州本地人是如此的不济的,唔怪得你甘憎外地人
本来唔想show你,但是见到呢句真是忍唔住笑
你意思是广州本地人依家越来越穷?购买力越来越低?太强悍了......
睇来ZF是时候行动起来保护落后的事物啦,果D无技术、无**乜都无的本地人我地应该比距就业,D肯做肯捱的外地人就唔比距来,甘广州就好喇
我是唔是应该讲番句:依家广州大把人吃得起鱼翅捞饭,咪以为广州个个都好似你屋企甘穷
事实上广州人的平均收入系全国都是最高的几个城市之一,广州都如此不济叫其他城市的人如何活命?

哇。大家咁激动吖。。。
我哋非常好相處哇,廣州人好熱情既哇。。。
不過,有d現象就真係唔好,素質問題啦。。。

很火~~

原帖由 luckyhwx 于 2008-6-12 17:33 发表

很好,原来你眼中广州本地人是如此的不济的,唔怪得你甘憎外地人
本来唔想show你,但是见到呢句真是忍唔住笑
你意思是广州本地人依家越来越穷?购买力越来越低?太强悍了......
睇来ZF是时候行动起来保护落后的 ...

你又黎喇?
你断章取义,我冇办法,好无奈

如果你真系觉得广州人好厉害,你帮忙解决下果班40、50岁中年男女噶问题啦。平均收入高,但消费水平更高!
再讲,呢班中年人有咩收入可言?!严肃D讲,我完全唔决得呢个问题好笑!!!!
如你所言,系咪D穷人就唔使理,由得距地去死?系咪叫广州政府,唔使理D冇多少工作能力噶人喇,由得距地自生自灭啦?
大熊猫一枪KO晒距地?
请阅读下286、287两层,谢谢

年轻人,你只系望住有钱有利用价值噶人同事,甘系唔得嘎。社会作用系乜野,读下《礼运大同》,老有所终.壮有所用.幼有所长.矜寡孤独废疾者.皆有所养。我唔系讲咩大道理,但难道广州人真系个个都甘富裕,有困难的就不屑去关注一下?

经典帖,加精吧

我5系广州人
不过我讲白话
讲真,系对‘自己友’有d 偏心,不过5算排外怕
重有,d 鬼佬都有好黑人憎伽

原帖由 Tai 于 2008-6-12 19:13 发表

你又黎喇?

如果你真系觉得广州人好厉害,你帮忙解决下果班40、50岁中年男女噶问题啦。平均收入高,但消费水平更高!
再讲,呢班中年人有咩收入可言?!严肃D讲,我完全唔决得 ...

书上的那叫和谐社会。我们现在是吗?

呢個話題已經好悶
喺天涯睇到根本就已經唔想復了

無意義

事實上廣州人的確喺沒落緊

其实我觉得广州人有少少排外都无错啊,假如换成系我,系自己家乡佛山,我同样会有少少排斥外市人.

其实我觉得广州人有少少排外都无错啊,假如换成系我,系自己家乡佛山,我同样会有少少排斥外市人.

支持排坏
不支持排外

原帖由 Tai 于 2008-6-12 19:13 发表

你又黎喇?

再讲,呢班中年人有咩收入可言?!严肃D讲,我完全唔决得 ...

要解决呢个问题实在太简单,一D技术含量都唔使————只要将市场经济体系彻底推倒,重新搞翻计划经济,全民大锅饭,ZF包晒所有东西,我保证呢班40~50岁人群生活快乐
只要是市场经济,优胜劣汰就是金科玉律,广州无可能为左呢班人而唔去发展
广州本地人唔是得40~50岁的中年男女,距地只是广州其中一部分,你罗距地来讲唔是唔得,但是你罗距地来代表所有本地人就好片面
大部分的广州本地人生活水平都提高左好多,这就够了,而且广州ZF无唔理生活艰难的人,低保、社保、廉租房等等等,一直都努力紧

评分

原帖由 luckyhwx 于 2008-6-16 18:12 发表

要解决呢个问题实在太简单,一D技术含量都唔使————只要将市场经济体系彻底推倒,重新搞翻计划经济,全民大锅饭,ZF包晒所有东西,我保证呢班40~50岁人群生活快乐
只要是市场经济,优胜劣汰就是金科玉律,广州 ...

一些很 的帖我就不回了,你果D呢,都系要回一下噶。

就你我“交谈”之中,我觉得你应该仲读紧书,唔知系咪错觉。
依家呢个社会,如你所说优胜劣汰,好残酷,但人类系唔系就完全认同呢个原则呢?唔系!
至少我地仲有机会见到金丝猴、大熊猫、老虎呢D生物。

果班40、50岁噶人,虽然只系一部分,但政府对距地噶做法系体现一个政府、一个社会背后噶精神同道德的一个重要指标。(其实我地已经走晒题
可不可以比个机会距地?...距地需要噶唔系保护,系机会啊
彷徨,落寞,无奈而苍老,需要大家去关注
总有一日,我地都会老,或者有一日,我地都跟唔上时代噶步伐,若果社会一句优胜劣汰就踢开我地,甘点算?(保护?冇人希望被施舍)
唔系每个人都系李嘉诚,世间多是平凡人。

敢问你们累不累啊
反正我随便看了点贴,累了

原帖由 Tai 于 2008-6-16 22:23 发表

一些很 的帖我就不回了,你果D呢,都系要回一下噶。

就你我“交谈”之中,我觉得你应该仲读紧书,唔知系咪错觉。
依家呢个社会,如你所说优胜劣汰,好残酷,但人类系 ...

我已经讲过几次,人类社会不是完全弱肉强食优胜劣汰的,不然要政府做什么?就是有人不明白,顶你!

而家粤语好多都被普通话化咗咯,反而香港嘎好好多,个人比较中意粤语,从细讲大,有感情

鄙人潮汕人,多少也是看珠江台之类长大的,但没机会讲,说起来不准...因而被拒绝用白话交流........郁闷....
不过这样能把问题提出来,大家一起看下对方想法,也很是不错
大家冷静,互相体谅,理解万岁!!!!

我觉得我认识的地道的广州人都很好相处,很热情好客啊。
我大学里面最好的朋友就是广州人呀。^_^
我自己家乡的话也是跟粤语差不多的,个人也很喜欢粤语的。

原帖由 Dream·JJ 于 2008-6-11 12:41 发表
真以为广州就只有广州人啦,真以为广州就没有外地人了?…… 可笑~

自始至终,都好可笑```

广州超多外地人 呵呵~~