工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: Tai

所谓的“广州排外”情绪

原帖由 ♂苍山负雪 于 2008-6-11 13:01 发表

你只看到好多人扑入来,怎么不见广州的经济税收从何而来,D无能到死的广州人救济从哪来?
人均GDP是怎么算出来的?

果啲挪救濟嘅廣州人唔係無能,係有啲外省人將自己平價大賤賣,頂爛市,用低工資嚟求老板請……
而且,好多需要挪救濟嘅人都係因為文化程度唔高,哩個就要追溯到“十年文革”啦,哩個係歷史遺留嘅問題,唔係佢地無能。
最後,我想話你知,既然你選擇要嚟廣州發展,就應該努力融入哩個社會,學習哩度嘅風俗文化,同本地人和平共處,而唔係喺哩度發表一啲自以為好有道理實際荒謬之極嘅言論嚟挑起事端。每個人都有言論自由,但係唔應該進行人身攻擊。

看到不少精彩的评论 呵呵  顶下这张贴~
不觉得广州人排外

我5排外~路過摞下活躍點:biggrin:

其實我覺得我地廣州幾好相處吖~個個都幾好人喔!!

又见水战贴,很好很强大
你讲你嘎煲冬瓜
我UP我嘎广东话
大家河水不犯井水
相安无事乜几好
呢D甘嘎事吵太多
我都懒得参战
记住我地伟大嘎领导人提倡:创建河蟹社会
河蟹~一切都河蟹~

嗯,大家互相体谅就可以了...

大家都是中国人 ,我只能这么说 .

无语······
排外,也是要有资本才能排外,他妈的有种排外国的,看国家答不答应