工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: Tai

所谓的“广州排外”情绪

你说的是广东,我说的是广州!
广东人的祖先,你不知道就别乱说

原帖由 Tai 于 2008-6-11 20:36 发表
广州外来人口是本地人口的2赔,1:2,涌入黎噶人口越来越多,所以无论政府点增加道路、公交都冇用,学位竞争更加激烈,现在读幼儿园都要赞助30000万!我读完大学都未用到30000啊!小学同初中就更加唔使讲!
请问Luc ...

有咩甘唔公平呢?外地人系广州工作为广州创造财富,距地的子女点解唔可以享受教育?而且你好似唔是好了解咩叫户口,无户口的外来人的子女根本唔可能来广州同你争学位(一是就要交天价的借读费)
而你话为本地作更大贡献的本地人,呢个是你认为的

评分

原帖由 Tai 于 2008-6-11 20:44 发表
你说的是广东,我说的是广州!
广东人的祖先,你不知道就别乱说

你以为珠三角唔发达广州可以发达咩?
南雄珠玑巷就有广东人的族谱,呢D无得老作的

评分

回复 166楼 luckyhwx 的帖子

冇你阿爸阿妈一辈人的努力,广州有今时今日!?!
我讲翻19世纪,系要话你知,广州民营经济体系,好早就有,到后来系因为战乱同政府政策先停顿左,改革开放后,广州民营经济噶恢复,不靠自己,还能靠谁?你长大用的奶粉钱系你爸妈辈的血汗钱,不是靠剥削外省人而得的。

广东D廉价劳动力无本地人份?你去花都、增城、东莞问下工厂里面有几多当地

原帖由 luckyhwx 于 2008-6-11 20:47 发表

有咩甘唔公平呢?外地人系广州工作为广州创造财富,距地的子女点解唔可以享受教育?而且你好似唔是好了解咩叫户口,无户口的外来人的子女根本唔可能来广州同你争学位(一是就要交天价的借读费)
而你话为本地作更大贡献 ...

距地系主动进入,我地系被动接受,点公平?本地人冇为广州创造财富麽?

原帖由 Tai 于 2008-6-11 20:53 发表
冇你阿爸阿妈一辈人的努力,广州有今时今日!?!
我讲翻19世纪,系要话你知,广州民营经济体系,好早就有,到后来系因为战乱同政府政策先停顿左,改革开放后,广州民营经济噶恢复,不靠自己,还能靠谁?你长大用的奶粉钱系你爸妈辈的血汗钱,不是靠剥削外省人而得的。

广东D廉价劳动力无本地人份?你去花都、增城、东莞问下工厂里面有几多当地

恢复是一回事,发展壮大又是另一回事,广州的腾飞同外来人员的大量涌入同时发生唔通只是巧合?有奶粉钱唔代表有好多奶粉钱......珠三角的工厂唔剥削外地人仅仅是个笑话
至于你话工厂有本地人,有啊,有几多呢?做厂长工头都是叫有,而且距地如果是农村户口的分分钟D分红多到骇人听闻-----东莞而已,花都增城是欠发达地区-----点解欠发达?唔识剥削外地人都有得发达?发梦无甘早

评分

原帖由 Tai 于 2008-6-11 20:57 发表

距地系主动进入,我地系被动接受,点公平?本地人冇为广州创造财富麽?

本地人无书读咩?本地人享受的福利会差过外地人?
你讲嘢唔好下下都我地我地好似代表好多广州人甘,广州人最怕无银纸揾,你唔中意外地人为广州带来财富,大把人中意

评分

珠三角噶原始经济积累,南番顺为例,绝对5系靠压榨外省人,而系本地人自己辛辛苦苦努力得来噶,系改革开放初期,佢地系冒住或大或细噶风险通过个体经营等形式勤劳致富噶!luckyhwx你够胆死就试下去南番顺d比较富裕噶村入边讲当地噶发展系靠压榨外省人,睇下d四十岁左近噶人打5打7你?请你5好污蔑自己噶父母一辈。考试临近,大家比心机温书啦~~~

评分

5知有咩好吵噶 ,有D也系社会发展必需过程

纯属 ,莫874偶

原帖由 我住东十一 于 2008-6-11 21:09 发表
珠三角噶原始经济积累,南番顺为例,绝对5系靠压榨外省人,而系本地人自己辛辛苦苦努力得来噶,系改革开放初期,佢地系冒住或大或细噶风险通过个体经营等形式勤劳致富噶!luckyhwx你够胆死就试下去南番顺d比较富裕噶 ...

本地人就算起好工厂都要有外地人入去做野先有用,如果本地人真是甘靠自己勤劳发财,甘D外地人来广东做乜?有鬼工比距地开啊?广东会有民工荒?自己上啦,你去D厂睇下,睇下有几多外地人系度做紧野就知了

评分

对于“外省人话题”我无咩意见要发表,但系请你5好讲到本地人都系蛀米大虫咁!

评分

大佬,个体经济梗系食自己噶啦,而且就以美的为例,最早都系80年代末先开始有外省人咋,5该你注重下实证好无?

好咯,终于有个知道事实噶人讲下野咯,我都就黎想放弃距嘎喇

原帖由 我住东十一 于 2008-6-11 21:14 发表
对于“外省人话题”我无咩意见要发表,但系请你5好讲到本地人都系蛀米大虫咁!

剥削就叫蛀米大虫,你呢种观念真是......
任何工厂都是靠剥削工人揾钱的,有无老板会将赚翻来的利润全部罗出来同D工人分的呢?唔是的话工人生产出超过距自己工资价值的商品差价又比袋左落袋,甘唔是叫剥削叫乜呢?

评分

个体好多都系以家庭为单位噶,你可以理解为你老豆剥削你噶,无语~~~

原帖由 我住东十一 于 2008-6-11 21:16 发表
大佬,个体经济梗系食自己噶啦,而且就以美的为例,最早都系80年代末先开始有外省人咋,5该你注重下实证好无?

是啊,最开始是自己做,甘有无发达先?发达的话,甘你D本地人甘勤劳致富依家又点解将D位让比D民工啊?
广东人完全唔要外地人活唔下去?当然唔是,无一个地方是唔靠外人活唔下去,但是广州活成点先?有无今日甘大都市的成就同气魄?

评分

原帖由 我住东十一 于 2008-6-11 21:23 发表
个体好多都系以家庭为单位噶,你可以理解为你老豆剥削你噶,无语~~~

哇,个体经济,家庭单位,间企业规模咪好大?咪好有竞争力?
哇......

luckyhwx同学,建议你放假真系要到325国道沿线了解一下改革开放初期,南番顺人民系点样勤劳致富噶,因为果度嘅个体经济应该会比广州典型好多,到时你会为你今日噶言论忏悔嘅啦

原帖由 我住东十一 于 2008-6-11 21:27 发表
luckyhwx同学,建议你放假真系要到325国道沿线了解一下改革开放初期,南番顺人民系点样勤劳致富噶,因为果度嘅个体经济应该会比广州典型好多,到时你会为你今日噶言论忏悔嘅啦

我忏悔啦,你话比我知依家D本地人仲奋战系工厂第一线.果D日夜加班,住就住宿舍的都是本地人吖

好似講到好多人老細都係廣州人咁,宜家社會唔同嘞,外商投資多,我哋廣州唔少人都係打工仔,成日都要加班,有時仲要去其它地方做開荒牛,原因:平價勞動力衝擊本地市場。
你睇睇政府機要有幾個係地地道道廣州人,我哋廣州人有幾個係做官嘅,我哋低調冇人贊賞,發泄一下就畀人彈,邊個會唔氣憤啊!
如果要抱怨剝削,咁你係咪應該問問國家,做乜國家唔理你哋,做乜廣州抽稅額度竟然名列前茅,錢係我哋私吞咖?好笑嘞

评分