工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: vio

广州人(广东人)睇翡翠台,,,,亚洲台,,,,,(oh yeah,,,,,,,,好经典,,大家有无同感,,)

系啊~~~我就系睇香港电视大噶~~~~好怀念以前日日睇翡翠台噶日子啊~~~而家好少睇电视了,而且觉得香港台的节目无左以前噶味道,总之感觉就系5同左...

长大之后就唔睇咯

好怀念读小学时,中午一回家就打开明珠台国际台看教育电视啊,真的是电视捞饭

香港小姐2008决赛中....宣布紧亚军....系(曾志伟在喊...)....6号...陈倩揭

都出冠军了  高妹冠军

嗯嗯!支持啊!!我热爱我的电视

经典,相当怀念[em06]

看翡翠,很少看本港台。翡翠的电视剧,卡通片都很经典很怀念

不过近年TVB同ATV节目d质素确实普遍差咗~

我三年级就开始追明珠台,,电影电视剧都中意睇,,好似 X档案 之类,,超经典..好怀念哦!!
我家阵咁中意睇电影,,就系因为明珠台
对我英语都好大帮助 高三嗰阵英语平时都系考125左右,,虽然悟算最好..但系对于一个悟做英语练习既人来讲,,已经悟错咯挂..
希望党和人民还我们一个没有被CUT的无线台,,明珠台

回复 91楼 benvidee 的帖子

系啊系啊,睇明珠台的确是培养英语能力最好的途径,毕竟英语都是要多看多听嘛,配合听英语歌唱英语歌效果就更好了~

勾起偶很多回忆~~~~

翡翠台从小看到大 D动画片好多好经典啊~

无线越来越垃圾

各有各的好啦。^_^

不过5知系5系口味变左,宜家真系5多中意翡翠台,亚洲台连个标志都换左。搞到我次次都5记得系咩台来的。
宜家比较中意TVS多D
今日一线

我記得以前逢禮拜三就好夜先去訓,等睇《勁歌金曲》(李克勤同呂方版本最搞笑),宜家就覺得唔好睇嚕……一提到畀人cut就煩,睇睇下新聞,就彈個唔啦更嘅核突廣告出嚟,《大國崛起(香港版)》狄娜講講下嘢就畀人cut……廣告插播就更加煩,轉咗數字電視之後變本加厲,做完電視劇即彈廣告,完全唔尊重市民意愿,唔尊重被插電視臺嘅尊嚴……人地電視臺拍劇集嘅錢係嚟自廣告商,哩度嘅核突廣告話插就插,收錢果個機構(有無人話我知邊個收錢)簡直無本生利!!!搞到我媽咪都話邊個廣告喺《家好月圓》插播,佢就唔買果個產品……
講到電臺節目,《一些事一些情》真係好正,另外之前FM1027嘅《忘情水(三水佬版)》都唔錯,可惜後者已經無得聽,畀果啲黃綠醫生替代咗……傷心~~~

原帖由 queen_queen 于 2008-8-21 16:03 发表
我記得以前逢禮拜三就好夜先去訓,等睇《勁歌金曲》(李克勤同呂方版本最搞笑),宜家就覺得唔好睇嚕……一提到畀人cut就煩,睇睇下新聞,就彈個唔啦更嘅核突廣告出嚟,《大國崛起(香港版)》狄娜講講下嘢就畀人cut ...

妹妹仔你都中意1027啊?以前有无听陈sir既珠三角生活态度啊?
仲有啊,以前1036城市之声都好正噶,有周颖,肥鹏,罗单车,但系而家距地都走晒啦,净翻D大小三阳鼻炎鼻咽炎。不过你细,可能都唔知嘎啦。

我通通都咁愛啊~~~

原帖由 竖起拇指 于 2008-8-21 16:51 发表

妹妹仔你都中意1027啊?以前有无听陈sir既珠三角生活态度啊?
仲有啊,以前1036城市之声都好正噶,有周颖,肥鹏,罗单车,但系而家距地都走晒啦,净翻D大小三阳鼻炎鼻咽炎。不过你细,可能都唔知嘎啦。

你唔好因為我細就年齡歧視先得咖~我細細個就聽電臺嘎啦
大概係小學二年班開始啦,咁數下手指,聽電臺都有十年啦~~~(係咪好勁呢!)
我仲記得,我聽嘅第一個節目係阿旦嘅《好好先生》,果陣仲會直踩聽埋阿Kent嘅《歡樂調頻》添啊~~~