工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 猫猫猫

好郁闷啊,有无同我一样遭遇的广州同学?

我觉得广州人真系弱势群体,特别你要入果D乜会乜会,一听你系广州人就差5多准备T你走
不过我觉得我同5同地方噶人都相处得几好
距地基本上都好玩得,有D就好淳朴
不过有D外省噶(5系全部)会比较功利D

回复 40楼 猫猫猫 的帖子

呵~ 其实,有D耶真系自己做唔到主噶,我地尼一生会遇到D咩人,我地自己都唔知道……  有好人,好岩倾噶,好热情噶,好友好噶,甘最好,但是好多时候,遇到D人,真系…… 甘都系无办法,你话系咪~

我想讲噶就系,人同人之间真系睇因缘,同地方噶关系其实无甘大`

回复 41楼 为人有D懵 的帖子

外省人功利? 唔可以甘讲挂……

点解要特别强调“外省人”咧,我觉得唔少本地人都系

回复 41楼 为人有D懵 的帖子

我都觉来到大学 发现好多人好功利 好自私

对自己无益伽野 无论应唔应该做 都坚决唔做

不过外省人我就唔系遇到好多 反而好多都系珠三角伽

回复 44楼 WHO-AM-I 的帖子

完全同意!!!

就系因为5多,所以先觉得明显,或者系因为距地D生活环境做成噶咯&……
我都话5系全部……我隔离宿舍果个就好好咯……
不过我地个班长真系使左好多横手去做某D野,另到好多人都体5过眼

原帖由 猫猫猫 于 2008-8-21 12:31 发表
咁你会晤会觉得带你去玩就系窜你啊?如果是在我身边果d就会咁啉~~~
她们会觉得你成日去行街买嘢娱乐之类,系show自己好有钱~

本地人先知边度好玩噶嘛,第一晚通宵唱K都系距地带之嘛...

你会甘觉得,或者系男同女既想法唔同

原帖由 傻猫 于 2008-8-21 12:21 发表
阿水鱼应该系肇庆。。定四会。。?

肇庆四会人

讲真,我觉得买野,距地出手仲大方过广州人

原来四会是肇庆的 我一直不知道

回复 49楼 为人有D懵 的帖子

你话咩啊? 边个哦

回复 51楼 风堇 的帖子

其他地方噶同学仔
我噶意思系,我无楼主讲果种认为你晒命噶感觉

入来讲距BC猪欣。。。然后丿。。。

回复 39楼 benluyu 的帖子

无错!如果去一个地方远小小要转次车,或者去唱k一人20蚊左右,D人就唔会去噶啦~~
     我后来知道系因为D人屋企经济唔好,讲真,我又唔系圣人,我啱啱识你,我以前又无接触过你生活的环境,我虽然凭常识意识到你经济可能无咁宽裕,但系真系唔知会困难到咩程度,你有嘢咪直接同我讲咯,她们又唔讲,成日营住讲出来我就睇唔起她们~
    自问我为人处事一d都唔傲慢,系她们一开始就有偏见认为我会睇唔起她们,我又唔知她们点啉,她们就喺背后话我d提议点点点,话我晒自己好有钱,我顶,我d提议都系一次活动20~30蚊咁喈,晒鬼命啊?我真系已经好多嘢都考虑咗她们感受噶啦,但系就好多嘢她们唔讲我真系唔知,你要人顾及你,你首先就将你情况话俾人先知啦唔该~~
    呢个情况读咗几年都无点改善过,同我好果d就真系同我好好,我们可以倾好多嘢,我好欣赏她们纯朴与真诚,她们有咩需要我绝对乐意帮助~
    相反我就好讨厌果d虚荣嘅,有咩又唔开心见诚讲,其实就系连面对自己的信心都无~ 仲要扮晒身骄肉贵扮大小姐,呢样又话唔识做果样又话做唔到~ F!讲真你咩料我唔知咩?你喺屋企都唔慌会唔使做啦,一来到呢度就扮高贵,睇到我就觉得呕心~

回复 42楼 风堇 的帖子

我都明白现实很无奈,不过我今日真系不吐不快,哈哈~~~

我发现系有d人好怕负责任,因为惊讲错嘢俾人笑,惊做咗咩可能会让别人对自己有唔好嘅评价,就个个都收收埋埋,做嘢又唔主动,讲嘢又遮遮掩掩讲d唔讲d,最Q烦D咁嘅人~
      D人以为咁样就系成熟稳重,我顶!呢d摆明叫无自信兼自私,个个为求自保,宜家读大学咋嘛,使唔使当个个都系潜在敌人咁,你又无咩值得俾人害,边个咁得闲会讲你闲话笑你评价你喔,就算人地要评价,自己行得正企得正,D湿碎嘢俾人讲下笑下大家开心下,有Q所谓啊~

回复 49楼 为人有D懵 的帖子

我识得好多广州d人其实好鬼精明噶,该用的就用,唔该用的基本唔用,如果买嘢,绝对唔会因为个sales哄下讲下或者怕人以为自己无钱惊人睇唔起就买~~ 华而不实,无用~

评分

回复 47楼 水鱼 的帖子

唔系我咁啉人,系d人咁啉我~~~

我劝楼主,你都系收手啦,又有人话你排外噶啦,跟住就封ID。

哇,多谢泰哥。十指封净只指公..

评分

回复 54楼 猫猫猫 的帖子

我地班就系甘,先搞唔成活动……  我都唔想同巨地玩……