工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

好郁闷啊,有无同我一样遭遇的广州同学?

虽然同其他城市的同学唔系唔啱倾,但系会觉得好多时候都无乜共同成长经历,有时讲起某d嘢果阵会欠紧d共鸣。
       广工真系咁少广州人咩?去晒边?分部喺咩专业比较多啊?一到放假就无乜人陪我玩,真系有时都几闷噶~
见到d去外省读书嘅同学,学校会有广东或广州嘅同乡会,大家只要都系广州嘅,基本遍布全校的都识齐,得闲一班人约埋一齐去食下饭,旅行下之类,真系几过瘾噶~
      我就反而后悔自己留翻喺广州读书了,D人成日以为你喺翻自己地头,下下有屋企照住,好少会主动关心你,仲成日营住你好窜,大佬,我几时窜过你啊,我都唔知D人乜回事,我都系纯粹随口讲两句分享下喜悦喈,而且我都系笑住讲,语气绝对一d都唔傲慢~ 就比如买咗件钟意的衫觉得高兴翻宿舍试穿照两嘢喈,就一个二个眼神古古怪怪,又话我好有钱又话自己唔似得我咁有钱,句句带骨~ 我顶,我系有钱过你,但系我D衫咪一样买几十蚊一件,D几百蚊嘅靓衫都放晒喺屋企专登唔着翻来刺激你们啦,咁你都睇唔顺眼,系咪要我着到又“娘”又“卜”,打扮到成个师奶咁做绿叶衬起你先安乐啊?真系唔知D人究竟啉D乜X~唉~
      唔好以为我成功系靠屋企,唔好以为我靓系靠钱堆出来,我承认自己出身比较幸运,但我信上天其实好公平,家境好系因为我的家人或者祖辈努力,我又唔系贵族,试问有边个在打仗和文革时唔系一穷二白?我都知道如果我只会依赖屋企我到头来我的幸运终有一天会用完,我到时一样会一无所有,在我享受万千宠爱在一身的同时,精神上要承受你们无法想象的孤独与痛苦,有所得必有所失,点解d人只会睇到他人的收获,而无视他人的收获背后的代价?
       在广州读书的广州学生,其实是一群成日俾人以为好强势的弱势群体~起码我就系咁~~

评分

[fan] [fan] [fan] [fan] [fan]

我承认自己对部分广州人有偏见

我广州架
虽然五系广州人但都系度n年了
lz系米大学城架

的确觉得广州既好少

读到研究生思想都系甘片面

读到研究生念法都系甘片面

其实我大一开始就后悔在广州读书了。。。。。。。。

因为自己是广州人,经常回家。。。。。。。。。
总觉得经常回家。。。。。。。。这样读大学没意思。。。。。。。

=。=后来压根不想回家了。。。。。。。不过老妈老爸总是打电话过来催。。。。。

不过现在毕业了,之前在外地工作。。。。。。。。现在就想在广州。。。。。特别是想家附近工作。。。。。。。。

我亦会觉得广州人是一个心灵上的弱势群体。。。。。。。因为广州人唔会自己主动埋堆,只有通过某些回头先可以聚在一起。。。。。。。其他城市的,一般都会有同乡会。。。。。。感觉不错。。。。。。。逢年过节有月饼汤丸吃,感觉温馨。。。。。

其实广工的广州人不会少的。。。。。估计比例在十分一左右。。。。

我们班好多 哦。

LZ说得太绝对了,至少我不觉得自己班有什么地区差异。都很友好相处呀。

偶比LZ的遭遇好小小...

因为我喜欢1个人自由自在的感觉...其他人D单打...咪当听唔到咯...距地点唸点讲.你又控制唔到噶...

你噶朋友大学之前就有啦....何来孤独之言...

广州人没有象客家人、潮汕人等那种团结趋向,记得大学的时候我们班有几个广州人,平时也不见得他们之间有太多的交际。

相反,潮汕的就不一样了。

每星期都要往家里跑,这样的大学确实没意思
超过2星期不回,家里就催了
唉,毕业了更甚,每星期都得回2次才不被骂

还好~我可以埋广州人的堆

算啦,在广工,广州人基本上是被排斥的对象。甘憎我地canton,点解又要系度落户安家?就好似一边骂万恶的资本主意一边申请移民美加一样。其实,系广州强势既,so far,依然是广州人,天河,环市路D甲级写字楼,D白领基本系local.至于公务员,local也不少。

评分

睇完,觉得LZ晒命~~~ 唔好意思~

回复 16楼 竖起拇指 的帖子

就系因为有你哩D人 先搞到个个觉得广州人好高傲

原帖由 WHO-AM-I 于 2008-8-21 10:42 发表
就系因为有你哩D人 先搞到个个觉得广州人好高傲

唔系个个,起码广州附近既禅,莞,南番顺等发达地区,甚至次发达既中山江门,同广州都系血肉关系。

真想扣LS分
还真有人这么喜欢搞事的