工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

望下山望下海Macau旅行,搞掂,多字多图,慎入,谢!

4号突然朋友Q我

朋友:8号有无胸过MACAU行两日?

我:为什么澳门?为什么8号?

朋友:我生日咯,草,未去过澳门所以想去行下姐~

我:我谂下先,要睇情况。

朋友:我包你住咯~

我:(史上最快回信息速度)OK!

就这样,两天的断背过大海出走计划定了

卖下广告先

话明系断背行,紧系要SHOW下D断背既野啦

断背相机

断背手机

_MG_2719 [桌面分辨率].JPG

断背表

_MG_2650 [桌面分辨率].JPG

断背啤酒

IMG_2714 [桌面分辨率].JPG

行程由8号早上8点出发,去到番禺宾馆时已经8点半有多,坐9点钟班车,两个钟多一点就到猪海了,

到了猪海,离境大厅多人都阿妈都唔认得,足足排左一个钟队先过到关

过完关经已十二点有多了,肚饿得很,就在附近随便稳间茶记食下野先啦

点知俾黑了 一碟滑蛋牛肉饭,25蚊,心谂都算正常价。但距问要饮咩既时候,习惯性以为个餐有跟野饮,就点左冻啡。
点知埋单先知杯冻啡另计,11蚊杯,我顶!

然后就去坐车出市区,因为(两个人都系乡下出城)都系第一次来到澳门,试下D巴士,

3个2,搭到市区,半粒钟左右,都几抵,不过无香港D甘豪华双层大巴

落左车行左一阵就到左行街既地方了,具体叫乜街唔记得了

DSC04233 [桌面分辨率].JPG

好靓既铺头

DSC04235 [桌面分辨率].JPG

原来大三巴就系左近,岩晒~唔使周围走,一铺过行晒

DSC04241 [桌面分辨率].JPG

一教堂,木有入去

_MG_2599 [桌面分辨率].JPG

按照路牌指示行左一阵,就到左大三巴了,澳门真系细,D街又好快行晒,

DSC04243 [桌面分辨率].JPG

自己看下面的字

DSC04256 [桌面分辨率].JPG

DSC04257 [桌面分辨率].JPG

DSC04258 [桌面分辨率].JPG

在牌坊上面看到的新葡京

_MG_2606 [桌面分辨率].JPG

牌坊后面有个天主教艺术博物馆,及墓地(没拍PP)

DSC04261 [桌面分辨率].JPG

博物馆入面

_MG_2617 [桌面分辨率].JPG

其实大三巴都好细,就得个牌坊 映下相,睇下风景,半个钟唔够就已经走人了,加上好晒

之后就又顺住路牌,去到一间教堂(又唔记得左叫乜名了),

呢边无甘多人,好奇心想入去睇下

一入到去就呆住左,俾教堂入面的庄严气氛吓呆了(见识少嘛,甘大个仔第一次入教堂

甘庄严既气氛,自然就唔好意思罗相机出来啦,

见入面有人在祷告

一场黎到,虽然自己唔系信徒,但都做下样,合埋双手闭目祷告左一阵,然后就走左了

_MG_2624 [桌面分辨率].JPG

去完教堂番出黎,因为唔想番转头行番去大三巴,就继续往前行,

行下行下点知先发现大件事:荡失路!!! 唔识点行番出新马路市中心

好在路在口边,借D倚去士多买支野饮顺便问路,士多阿姐教我地出去坐3号线巴士(即我地在关闸坐入来噶条线)

我地稳到站牌发觉原来离新马路只系三个站,就费事坐啦,行到好过,顺便熟悉下周围环境

行到番出新马路,见D街之前都行晒了,

无乜好行,就当然直落葡京啦

同样都系第一次入赌场,当然好兴奋

原来同朋友都谂住入去逛一下,睇人赌下就算既,点知。。。。。。。。。

出事 都系忍唔到手,禁荷包,罗钱出黎。。。。。。。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。。
。。。。。。
。。。

四粒钟,系旧葡京足足玩鱼虾蟹玩左四粒钟,鉴于过程过于血腥及暴力,上面省略号代表一切

其它就不多说了

一个字:输左钱

以下PP系行出葡京时拍的,经已5点多6点了

_MG_2637 [桌面分辨率].JPG

_MG_2639 [桌面分辨率].JPG

新葡京就系隔离,都有入去行左一圈,又出事。。。。。。

DSC04283 [桌面分辨率].JPG

同埋发现一个好搞笑同埋好有经济头脑既现象

两个赌场对面,有一排当铺,如下PP ,而两个赌场后面,系一排金铺(无拍PP)

问你死未,输左钱既,去当铺,赢左钱既,去金铺

点都有生意

DSC04279 [桌面分辨率].JPG

输完钱之后 衬仲有点理智,行番商业街,坐系度煲左阵烟,toupai下PP,

以下系澳门的学生妹

_MG_2631 [桌面分辨率].JPG

澳门的士

DSC04251 [桌面分辨率].JPG

衬仲有钱,个人仲理智,喇喇声买左某要需要买既野先,如果唔系,再袋 住D钱,等阵乜都无晒啦

一日就甘过左,晚上去了渔人码头拍PP,因为技术有限(都是超级菜鸟),及全手工制作,木有三脚架,所以,大家将就看吧

渔人码头听讲因为金融海啸,有好多野未整好就撤走了资金,所以未完善[em016]

其它不多介绍了,不想打字

DSC04358 [桌面分辨率].JPG

_MG_2697 [桌面分辨率].JPG

_MG_2698 [桌面分辨率].JPG

友谊大桥

_MG_2707 [桌面分辨率].JPG

好中意的不规则梯级

DSC04296 [桌面分辨率].JPG

DSC04322 [桌面分辨率].JPG

DSC04324 [桌面分辨率].JPG

钱柜

DSC04333 [桌面分辨率].JPG

DSC04352 [桌面分辨率].JPG

DSC04353 [桌面分辨率].JPG

DSC04355 [桌面分辨率].JPG

DSC04357 [桌面分辨率].JPG

第二天再次路过渔人码头时拍的,

DSC04366 [桌面分辨率].JPG

灰机起灰一刹那

DSC04372 [桌面分辨率].JPG

路过友谊大桥,坐免费车去威尼斯人

DSC04378 [桌面分辨率].JPG

DSC04387 [桌面分辨率].JPG

威尼斯人入面更加夸张,非常大及豪华,入到去没拍什么PP

DSC04386 [桌面分辨率].JPG

临离开威尼斯人时在车上的抓拍

番来时路过猪海手机抓拍

最后用剩的葡纸

IMG_2649 [桌面分辨率].JPG

评分

后记及注意事项:有空再写

前排混眼生

得部相机识得下

狠好

有米牛

一个字:输左钱

冇落当铺啊

入来混眼熟。

有米牛
轻水惜寒 发表于 2009-4-15 18:11

直接引用

我下次都要去渔人码头

无赌命又学人去赌

8# 小猪feng

落当铺,言底裤都无埋点算

得闲都要去睇下时运高不高

有得旅游真好

澳门的护肤品会便宜点么?广州也有fancl卖啊

17# 邻家女孩

系呀,100蚊葡纸等于85蚊RMB,你话呢?
fancl内地一支野普通价系155,澳门125~

因为无钱赌所以一直都无去过澳门

Good!