工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

[景象] 有机会我再次来感受您的美丽!!!

听人家常日话,张家界睇山、九寨沟玩水,九寨沟我去过囖,但系以前一直无机会到张家界,所以,今次同男朋友抽D时间走咗转张家界。
总的来讲,今次噶行程系非常满意噶,呵呵。
出行前一个月,我稳咗差唔多搜索引擎同各大论坛,至少研究咗几十篇攻略,网上仲稳咗好多间旅行社咨询,最后选择当地颇有名气张家界幸福游小朱,系网上见到好多关于距噶好评,同他咨询的过程中发现他系一个比较细心噶人,为我地考虑得非常周到,最后同他倾好一个导游净系带我们二个人玩,650蚊三天俩夜全包啦,安排我地住系山上(运气好好,我地居然睇到咗日出),成个行程落来非常自由开心,有计划去噶可以先稳距了解当地情况。
火车早上9点几到张家界,刚行出到出站口,就见到小朱安排咗美女导游小刘举住我地个名的牌子系出站口等紧我们,来到呢个陌生的城市,有人接噶感觉好温馨、感觉几好!跟住刘导带我们去食当地特色早餐——米粉,听讲张家界人早餐大部分都系食呢个,吃完早餐直奔森林公园的汽车站(先前自己查咗2013年张家界攻略睇到话汽车站系到市中心,原来某D所谓攻略早就过时,小朱话汽车站12年初就迁到火车站隔离~~),坐上去森林公园部车,40几分钟就到公园门口,趁刘导帮我地去买票,门口影返张先!

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (108.67 KB)

废话唔多讲,先上几张景点图!

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (127.28 KB)

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (119.14 KB)

金鞭溪第一个景点“母子峰”,刘导提示咗几次我才发现,亲 你发现了么?

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (142.38 KB)

“猪八戒背媳妇”怎么像是媳妇在背八戒啊?????

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (146.36 KB)

“神鹰护鞭”十大绝景之一咧

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (133.42 KB)

满山都系猴子猴孙,好担心它会扑埋来!

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (147.96 KB)

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (149.32 KB)

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (146.44 KB)

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (135.55 KB)

金鞭溪溪水

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (115.86 KB)

“千里相会”呢个地方的土家阿妹会粘着男士照相,过分热情咯,男朋友给她们吓到。。。

呢道提醒一下想全程自己玩噶驴友:张家界景区好大,入边D指示牌的确唔清楚,特别系唔跟旅行团走噶路线上,一塌糊涂。如果唔喜欢有导游带住玩,买张地图,3块/张,再加上多问下人,无导游问题应该都唔系好大,不过在景点里边食饭好贵,我们第一日食饭想自己加个菜改善下伙食,估唔到一睇菜单都系天价,甘睇来,估计自己玩使费都唔会少,或者干脆自己多带D干粮之类 ,这是我们包餐其中一个菜,土家腊肉,味道还可以。

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (148.85 KB)

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (112.24 KB)

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (128.48 KB)

电影阿凡达“哈利路亚山”原型,卡梅隆真系好有想象力。

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (145.42 KB)

“天下第一桥”企系在桥上都系感受唔到有几险。

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (138.71 KB)

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (120.67 KB)

哈哈,恐怖,僵尸咧! 不过呢个地方系需要自费喔。

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (147.56 KB)

听湘西“哭嫁”一句都听唔明,囧 囧

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (141.58 KB)

俩公婆?

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (111.73 KB)

土家山寨

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (123.08 KB)

晚上住宿的地方,干净、整洁、实惠,不过甘噶地方系要提前预订,因为数量少,我们好好彩,提前半个月就同小朱订好。

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (137.65 KB)

乌龙寨第三道关,还可以,唔用侧身就过到去,证明我唔使减肥 ^_^

2013-4-10 16:27 上传下载附件 (132.68 KB)

前方就是乌龙寨,相传是《湘西剿匪记》里田大榜-榜爷盘踞地方,难怪当初解放军叔叔打甘耐。

2013-4-10 16:28 上传下载附件 (107.6 KB)

神堂湾,旅行团唔去地方,小朱安排刘导带我们来,好壮观,据闻呢个峡谷记录咗当年向王天子跳崖自尽时声音,每逢雷雨交加时候,下面峡谷就能够听到向王天子操练兵马声音,果日天气非常好,感受唔到咯!

2013-4-10 16:28 上传下载附件 (103.08 KB)

仙女献花,见到仙女未^_^

2013-4-10 16:28 上传下载附件 (115.25 KB)

2013-4-10 16:28 上传下载附件 (110.89 KB)

2013-4-10 16:28 上传下载附件 (102.76 KB)

十里画廊三姐妹峰在欢迎我地到来。

2013-4-10 16:28 上传下载附件 (117.49 KB)

风景如画十里画廊

2013-4-10 16:28 上传下载附件 (150.41 KB)

“采药老人”个人感觉呢个最神似。

2013-4-10 16:28 上传下载附件 (139.21 KB)

食指峰,没咩特别,有个中指峰先至有意思 O(∩_∩)O

武陵源,再见,有机会我再次来感受您的美丽!!!
最后,将我呢次张家界之行做个总结,今次游玩,我有D心得系呢道想提醒大家
  1. 稳个当地导游系必须。
  到咗先知,小朱讲得岩,张家界景区系个非常大噶范围,而家开辟咗六个旅游景区,分别系:黄石寨、天子山、杨家界、鹞子寨、金鞭溪、袁家界。虽然每个景点之间都有环保车可以到达,但是有D地方环保车站几乎系无任何标识,如果唔系刘导话俾我地听边道要落车、边道要上车,我们根本睇唔出出车站噶位置。所以有咗导游,就唔使惊荡失路,更加唔使行好多重复路线。另一方面有刘导,我地可以唔使担心时间,基本上刘导话时间充裕,我们就会系个人中意噶地方多停留长D时间,唔使担心时间问题,又唔使急急脚赶路,可以充分享受自由行噶自由。
  2. 找个口碑好的旅行社系幸运。
  我和男朋友都认为我们几幸运,安排房间干净、整洁,食噶野都算丰富,农家特色菜我地都享受到了,最重要噶系使费不大。导游小刘好热情。小朱间旅行社仲为我们2个人都买咗高额保险,保额100万。
  3. 关于饮食问题。
  如果选择旅行社自助游噶话,他们系负责食宿噶。不过当地饮食系以酸辣为主要特色(当地饭我试咗算系OK噶)。小刘导游在食饭之前仲问咗我地饮食习惯,而且食噶菜都系山里人自己种噶菜,所以食落都几好味。另外如果想食当地岩耳、土鸡同野味噶话,需要自己另外点菜,就是价格唔便宜。
  在游玩4个景点中,我认为最好噶系杨家界同袁家界了。其次就系天子山,最一般系金鞭溪。
       天子山:同杨家界、袁家界比起来,我认为雄壮不足,秀美有余。景致都唔错,当然游人都系非常多,所以如果时间充裕,最好等迟D来会更好。
  金鞭溪:比较失望噶一个景点。如果你去过四川几条沟(比如海螺沟、双桥沟、九寨沟),完全没有必要来呢里了。因为就系一条长长峡谷,伴随一条小溪,一路相随。如果时间充裕,得闲过来睇下都无妨,但系唔会有太大惊喜咯。
  杨家界:景色壮丽,而且系看日落最佳地点。因为团队游无来呢道噶,所以呢道总的来讲人比较少,而且有D地方山路好崎岖,感觉当初就算想当土匪,都唔系一件容易噶事呀
  袁家界:景观非常震撼。卡梅隆系呢个地方取景真系有道理。但就系游客太多,经常有带团导游喊麦,周围所有人似乎都是为咗照相而照相,有D非常好噶取景点都被照相人群占领,好难静下心来体味大山果种雄壮同神秘感。所以我建议要来呢道噶朋友可以适当听下导游的建议,系日头游览高峰可以选择某D团队游唔行噶路线,等临近傍晚,再来呢道睇下,相信你会非常有收获。
   4. 关于山上住宿问题。
  如果你选择旅行社自助游,甘距地系可以帮你解决住宿噶,不过旺季人多时候,条件好D噶客房系需要提前预定噶,我地就好幸运,小朱安排房间几满意。最后再次多谢小朱细心安排,感谢刘导耐心讲解。

预祝所有要去张家界噶朋友们都玩得开心!,分享下小朱QQ俾大家,575128770 距手机系18074471987
图片没有上传上来啊,看不到那些风景图啊~~~