工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

征集大家对07新生指南的意见(参与有奖!)

如题,征集大家对后院07新生指南的意见。有好意见的会加分鼓励哦!/ W( U0 j4 o  `. m* {* [/ F# |
[em09]
5 ~; w9 i) t1 A/ `
) |' G9 j+ d! Y" m4 Z( E3 h[ 本帖最后由 广工一哥 于 2007-7-31 22:27 编辑 ]
觉得...嗯....少了玩的地方吧....

沙发先3 @* I! O0 j  h$ L
' l' g( P7 R# R5 D0 g. g! w3 B2 e/ G
觉得分类比较复杂,人多意见也多,版主应该加强清理....

竟然被人抢了......
) e$ m3 x3 N) `/ Q( F4 D0 [% ~关于学习的,说的不过,感觉都停在衣食住行。& z3 \7 v3 v* \4 X. W0 |5 O
大学,学校的地方,学习的事情更要加强指导...

大杂大多了点,可以适当精简一些。

分校区?分学院?分专业?

对加分没兴趣,有啥鸟用吖!

本人觉得:对新生来说,行为先.
' p% p8 F8 q; Z  y2 n* b% G. L& M% N是否将"行"放在版首,食住其次?1 p* y' \6 f2 H
另:番禺、华立学院的指南是否应该加进些图片资料?
5 A) K( |; c4 k* W" u   大学城校区的图片资料是否过于泛滥?7 r! S- E4 W4 t, ]; }
   东风和龙洞校区还算好。

图片这个东东.....觉得没什么用
/ Y+ |. a' ^* _1 [% b2 p美化了的校园,真正去到才发现没想像中那么好1 J0 {* N/ j% d; C& W
反问.新生心里做何感想

版主好像有违主题之意啊?

设立一个专业导航区,分专业有专门的人回答!就好象班导一样!!!团结后院水友!!!在自己专业的下面留下联系方式!!!!方便联系!!!!!

顶下先,欢迎继续给意见

问题一:我以为新生指南系讲系后院的新生指导……有好多东西我都5明,有咩规定啊,有咩系5可以做家,讲得好5清楚…… 难道系我问题……
0 j, d, }" {! D: Q4 j* Z- D* T可以的话搞个后院新生指南清清楚楚的,那个“帮助” 对我无帮助……5够详细……呵呵……; M" k" I' r3 ?, ^
问题2:未林到……林到话你知……

我觉得...应该实事求是好...
8 @5 R$ c. J8 {0 w8 u7 B
# j% e4 F& i, E+ d东风嗰边影到嗰啲相....! H" v1 ~3 P% Z9 i- u
喈是唔是话影得唔好...不过啲相会令人产生遐想...
6 b0 p0 k( |/ @% A1 ^4 T' F) l$ h* q% ~: }6 d" U1 s
建议从新影过...俾啲新生可以真正咁认识东风东校区...比如篮球场得7个半(至于嗰半个,新生来到见到就知啦)...其中有3个打球MS是要系小卖部出钱租先可以打(虽然我唔打篮球,不过我都觉得真是TMD无理)...
7 n3 e6 K, s3 m! j- j+ Y7 F8 ^! C' l, D5 ?' r7 z3 h* @- X
想当年...我就是俾啲相欺骗佐...[em06] ) P+ A  E* e& r/ e, G  v$ t: `  [

! S  a- t4 [" b4 f6 v是啦...应该全面啲啊...就好似依家艺设学院新楼已经建成并投入使用...但是好似都没提及...4 `# ?; ^! T6 ?8 `# I& G

! e0 K3 C  T# V& O: Z. u6 m仲有就是...以前俾装点热水器...后来MS唔俾装...想洗热水就要买热水卡打热水...好似是2毫子4加仑(唔记得有没记错...)热水卡其实一间宿舍一张就够啦...如果够团结...可以几间宿舍一齐用都得...! `6 ?9 o! J* w6 T
) B2 ?) U& v2 b2 z  f+ w( O
电费就落宿舍楼下嘅宿管度充钱就得啦...9 e, j6 m6 @5 ?- |5 @8 i
  H, s+ k" E' g) U7 t: g* @
因为每个班大概都是2到4个是外省嘅同学(是每个班...唔是专业)...我再讲一个TIP...虽然每个专业都有一个专用嘅邮箱(一般是同专业共用...),但是如果想拿邮包或者信件就要到校正门去拿...其实可以将邮包或者信件寄到宿管...到时只要留意宿管嘅黑板就知没有啦...拿嗰阵只要身份证或者图书馆借书证就可以拿到...至于地址...
* G" J# D8 [6 A+ M, g/ o% q5 _  h- O3 N

6 F- u! M1 i8 p! _我唔系学校...我唔记得佐...不过想知嘅人只要去学校正门收发室睇下就知啦...或者问宿舍楼下嘅宿管人员又得...
; X( I4 H$ O0 W6 X* m) V2 ~
0 c+ g! ?. t: |, g) J1 L暂时捻到咁多... % Q2 b) ~# u* _, }
PS:MS系后院咁耐...第一次写咁长嘅帖...

我是新生!!!!!强烈希望有个师姐带我!!!!!!