工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

西关

我爸爸系西关人 从细都系荔湾区大 就住系文昌路果D西关既屋度
直到同我妈结左婚先系海猪区买左间屋搬出左西关
虽然我无系西关住过
但系细个个个星期都会翻去探嬷嬷
文昌路果度D巷我都大大话话行左10几年
所以就算我无系果度住过我都对果度充满感情

西关真系一个充满人文气息既地方
大家都知道既西关大屋仲有好多出名既食物
细个既时候对于呢D屋无咩感觉
静系觉得去厕所要跑出去公厕好麻烦
因为我嬷嬷住果度系无独立厕所既 都要出去公厕
但系越大个就越觉得呢D屋好有特色

西关大屋 我最中意就系耀华大街果度果D
有木既搪门 有D仲会有个院仔
而且耀华大街好干净 好安静
所以我如果去开恒宝行街有时都会特登行过去望下

之前有个“西关小姐”既选美
本来呢个系我唯一一个觉得有好感既选美活动
不过我觉得呢个叫西关小姐既选秀
至起码参加者都应该要讲粤语吧
什么美在花城有好多外省人好正常
但系叫得西关小姐 连粤语都讲5好甚至5识讲 有咩资格啊
个冠军就系5识讲粤语既
我好无奈
如果比我生得靓D我一定去参加
5识讲粤语既西关小姐
真系劲搞笑~

讲多左5知会5会又比人吠
不过其实我都系想表达下我对西关既感情。。姐~
有咩得罪晒真系5好意思~

上年年底既时候就同两个朋友讲话稳一日去影西关大屋
讲到好鬼兴奋 然后拖拖拖到过完年翻来
又成日落雨拖到个月
再然后我相机就被偷了----___----#所以一直都影5成
到而家我又买相机了
希望可以快D去到影低距啦~
我惊几时突然无晒我都5知啊真系。。

其实我5识影相
不过我只系想用可行既办法去记录低我曾经行过既地方
仅此而已

评分

唔错唔错

果个蛋散选举,全部都系蛋散...
见到就已经唔想睇...

LZ化左妆未必就会输...

甘我米变蛋散

好帖好贴,
迟D补PP

哎。。都5知几时先有得去影。。。。

系迷随时开放?

下??开放??民居来个喔~姐系系人地住紧既屋来噶。。。。

我意思系  比唔比影相嘎?

点解会觉得5比影相~
你系街随便对住D楼影都无人会禁止你噶嘛。。。。。

甘当然系5可以冲入人地间屋度影。。

广州人.....

是的 我不排外

原帖由 傻猫 于 2008-7-18 19:39 发表
是的 我不排外

做人还是强硬D好,我承认,我排

我真系5排外噶 我觉得我D大学既外地同学好相与过我高中D同班同学咯
太多广州人既地方太多江湖了 我顶5顺啊讲真
我就系觉得外地既同学仔比较淳朴好相与咯

中庸之道,害苦了中国

女人仔一个 无咩大志就系真噶啦 不过未至于害苦左中国。。。。
甘中国既未来就靠你啦后生仔

我都系得个讲字嗟

中国要靠果班话我无知噶人,距地先最厉害,最威,世界唔可以冇左距地...

广州的话,我会尽力的...

西关,好地方,想起跟女朋友一起寻找那些老屋子~~~~

觉得广州人都会中意低调,唔中意出风头~ 所以先无边个去参加选美,无乜人会出街穿到花枝招展~ 或者是因为本身我们自我感觉就良好,无必要靠博取人的眼球去增强自己的优越感,觉得张扬的人,反而是内心缺乏认同感的人~

讲真,我唔明点解d外地人成日话广州无靓女,我觉得广州好多靓女,只是他们一直将广州女仔恶魔化(黑,黄,嘴凸,鼻扁……),以致于以为自己见到果d又白又生得靓嘅广州靓女都系外地人~ 仲有,我唔明做乜D外地人好中意话广州d靓人祖先肯定都系外省,广州始终都系无靓人。其实讲真,你都识讲祖先啦,都隔咗唔知几代啦,边有得咁讲噶,如果系咁全中国都系北京人啦,唉~

评分