工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 猫猫猫

好郁闷啊,有无同我一样遭遇的广州同学?

口水战导火线,大家性格不同、出身唔同,好难做到有共鸣。
    虽然一样都係广州人,但喺自己嘅城市一样都会内讧,反而出到去为咗唔畀人睇小先至同仇敌忾。我都睇唔惯班有钱仔喺度晒命,亦都好讨厌冇D质素嘅怪人,不过仲係有唔少人係几好嘅。人哋赞你靓咪开心接受,人哋弹你就当佢傻嘅(做到嘅人真係好劲)

LZ太片面~~在学校我不觉得有甚么弱势群体~~~等出来工作了~~你或许才知道~~在学校我们都是一样的——我们只是学生!!另外~~我是客家人~~我也不觉得我们客家的就有经常聚在一起 ~~

呵呵同情LZ,LZ如果不能跟她们好好交流,那就只能自己过好自己的生活了 开心才好

local有local的好处~~~

感同身受。。。最烦D人5敢将自己心里既话讲出来。。。

宿舍多发生过好多问题,不过我既做法就直接好多,因为系男生。。。有乜林法就直接同距地讲。。。
次次都系我做丑人要距地tang出来倾下,解决问题
宿舍3个人,有两个系好好朋友。。。够了

过几日都要出省了。。。第一次长时间离开屋企。。。

5知会点呢。。。期待?哈哈。。。

好佩服自己睇晒...
LZ只系想稳共鸣,其他话都系发泄而已
其他楼的发言,真系包罗万有啊
讲甘多,平时点过,米一样甘过,有必要讨论甘深奥的问题么...
不过我中意睇哩种贴,大家继续水啦[em09]

我承认,我同我的老乡们比较多共同话题

咁LZ你以前D FRIEND呢?同D差唔多既人玩米得咯~人以群分呀嘛~

虽然我系广州人,但我唔多想为左食饭翻屋企,3线或者地铁都好辛苦!浪费时间,冇自由!!

非常明白LZ的心情,虽然我唔系广州人。其实我觉得广州人其实很真的呢,可能太率直了,会比人唔会噶。我觉得我班的广州人都几好噶,虽然有D同我都唔熟,但都会愿意帮人,我社团认识的都系,距地系讲嘢比较直接而已。
    至于讲笑伽野,我都明白。广州人一般比较玩的开,所以距地会选择看起来也比较玩的开的人做朋友吧。我高中时宿舍的人都比较搞笑,宜家的宿舍的人会在我讲笑的时候好认真的回复我,整到我都无晒兴趣讲咯。呵呵,LZ看开点,其实有好多人都唔会甘看广州人噶,广州人也不算弱势群体拉!我相信真心对人,距地有一日会明白你加!

原帖由 猫猫猫 于 2008-8-21 02:44 发表
虽然同其他城市的同学唔系唔啱倾,但系会觉得好多时候都无乜共同成长经历,有时讲起某d嘢果阵会欠紧d共鸣。
       广工真系咁少广州人咩?去晒边?分部喺咩专业比较多啊?一到放假就无乜人陪我玩,真系有时都几闷噶 ...

好帖好帖
果然道出了我大学四年的心声啊:victory:

原帖由 ceciliany 于 2009-3-7 23:53 发表
非常明白LZ的心情,虽然我唔系广州人。其实我觉得广州人其实很真的呢,可能太率直了,会比人唔会噶。我觉得我班的广州人都几好噶,虽然有D同我都唔熟,但都会愿意帮人,我社团认识的都系,距地系讲嘢比较直接而已。
...

个个都系你甘谂就好啦~~我班上有个顺德人,成日都话自己唔中意广州人,话广州人多粗口。。。距自己咪一样粗!!!

回复 173楼 Mango 的帖子

如果说,顺德人唔中意广州人系因为粗口...

那么我们可以认为,秦桧之所以要害岳飞,是因为秦桧苦恋岳飞,但岳飞却只爱宋X宗,而秦桧惟有利用宋X宗对自己的爱恋去杀岳飞。

完全理解,虽然我净系算得上半个广州人.

我买野都会比宿舍D人讲两句噶,,咁其实都无咩噶,,好普通既对话,笑下无事,悟使放起心度..我识嗰D广州人都几好相处啊,,我觉得..我东莞噶,,我地学校都好少东莞人..我觉得潮汕人比较多

真是有感而发啊.唏嘘. . .

唔好搞地域攻击啦!