工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 丝娃娃

[征男友] 征黄昏恋(停征告示)

先就业,后择业就难了

回复 40楼 流浪汉子 的帖子

楼主不在广工大其他MM也可以参考下,希望可以让广工大不再有单身的女生.......

回复 44楼 后院工大 的帖子

偶都不希望广工大再有单身的女生

回复 43楼 青女1028 的帖子

晕.............我不是归纳成两种不同的需要程度么..........对应两种结果

回复 45楼 轻水惜寒 的帖子

哈哈~同一条船上的人啊~!惜寒,我们结拜吧........9 [) d5 Z8 c9 b4 k
前几天月老发了条短信给我,说广工大的女生让他也没办法了,有些女生就算到大四了,无论他用什么绳子把她拴到一个男生那里,她还是不就.............所有只能求救请教我这个风流倜傥,玉树临风,英俊潇洒,才高八斗的江南第一大侠。
" {" G8 Q, m( _8 a& S, z  ~我本来是闲云野鹤,也不想理,但月老他几万岁,我也不忍心,才出出薄力~
( A2 [6 W% l6 J0 E2 J: O! g我刚想发条短信给月老,告诉他我尽力了,但天庭移动总公司的仙女姐姐说,我的话费不足,发不出短信,我一查,晕!原来和月老发短信用的是外网,双向收费,短信1000000000000000000000元/每条,我欠了一大笔债!
- O# o4 Z  [1 W4 g2 {6 H6 x1 I谁救救我!

回复 楼主 丝娃娃 的帖子

楼主各项条件都吾错~~
# [8 j8 l, }# S7 F: `可惜俺只想找个88年属龙的

回复 47楼 后院工大 的帖子

偶的意思是,偶不忍心看着广工大的MM们在告别校园生活之后,残带着那份随着岁月渐渐消逝的清纯步入社会。:cry: 8 }! o5 d$ T- [% T

& N/ @/ h$ o2 A7 s) j. M: J哥们一起分忧,一起妻妾成群吧!:victory:

回复 49楼 轻水惜寒 的帖子

晕你.....................

回复 35楼 后院工大 的帖子

转某一强人的帖子:; B& z- ]; W; |0 M3 ?: ]7 |

: J$ @- K9 S5 ~  P( o! b琴日,有个女仔叫我帮距介绍男朋友。以下系对话:  1 h# n3 O! a7 T2 w# \& m" U$ x8 l

' K9 B8 F; n% m3 X- @8 l2 ]' vMM:帮我介绍男朋友啦。  
4 X* ^, ^7 H" [( GME:你之前果个呢?对你几好嘎,散左咩?  * t9 C6 }6 C/ \# T' ~3 `1 X$ n' Q
MM:对我系好好,不过无钱,份工无前途!我同距分左啦。  
1 ]  P5 I' i8 R" N! Z# E) I3 `ME:甘你想稳点样嘎?咩条件啊?  
% i# O; B# D* o# KMM:唔使好靓仔,要人好,最重要系有钱!  4 x1 Q2 _0 R+ F% Q
ME:甘几钱先叫有钱?几钱符合你要求?  
% U( E- C8 k, u4 j7 P( k+ r" QMM:肯定有车有楼啦,有公司,要宝马或者BENZ,  ) C3 _4 y7 p) r& D4 a8 x
ME:哦,我识得好多,我地D车主基本上个个都开公司,而且我地D车  , g5 t1 i* n0 m9 n
唔差得过宝马同BENZ  
- P! ^) Z' Z, o4 F% vMM:甘你唔介绍我识???  
! J( E9 Q( ?$ X3 F- |% G* QME:介绍俾你啊?果d人要求好高,要够靓要够高仲要有气质。我见到人  
( }, X) G, d9 e地D女朋友都系模特儿啊、明星仔啊或者好有气质既OL,甘喔。  ( r/ u4 ?7 a4 n* u) U! y' z+ e
MM:我自问都系靓女啊  + e, z* k5 f7 A
ME:但你企埋人地果个圈子呢???  
8 R- a  Y# L, w0 j8 p) fMM:甘你即系踩我嗟?系甘啦,唔想同你讲!  
/ k+ u: i- I* u7 @5 N1 d。。。。。。  
, \/ G3 b! Q+ p, ]- ~9 h& ^5 k( x) |3 W; I( Z/ a
其实唔系我想踩你,系你唔踩唔得。  8 F! {6 `! {: f: H
我要踩你,都要你训系度嘎,你企得高企得直的话,试问我又点起到脚呢?  0 w) Y$ |! U2 b( V  I) ~0 z
3 Q) \2 K+ i3 \! O% a1 h6 j: A
呢个世界,好多女人中意扮上菜,或者妄想自己系上菜。  
, p4 F6 o, t" _+ M+ J你想稳找个身家一千万,你自己至少也该有一百万去衬返人嘎。当然,我既  1 k0 a1 T7 l$ y2 M' S" Z; g3 E
意思唔系指确切既钱,而系资本。  
% W6 V" A4 a. {. W$ m; r' X你既才华、品格、样貌身材、气质谈吐、知识阅历等等都系做上菜既资本。   $ {5 ~6 B4 u. M% \! g% h
* r* a- F, d# L) @, a
好多女人,一直叹稳唔到好条件既男人。  - Q/ e' }" N* F+ m% F
关键系,你为左得到你想要既你做左几多准备?你有几多资本?你遇上一个  
( \- V2 G& h& h; _好男人,你凭乜野去获得对方赞赏?  
$ D: n  {6 B. V: u! y  X呢D,都要靠自己!  
8 o# i! [3 r' I. d$ C; l( T% j/ v$ D$ T8 @. m0 `, k4 {
有男人对你好既时候你,你挑三拣四,吊高黎卖。当你觉得你个男人无前途既  & X. n0 l. A9 q+ ^! \' j+ z3 m
时候,系咪都检讨下自己有无资本呢?  3 @2 k* V/ b' k
当你自己有资本既时候,更有资本既男人自然会稳上门,使咩你自己稳得甘辛  
( p* [, x. w, Y/ T8 l苦嗟。  
( ^" S  h8 a& M记住,上菜通常都唔外卖嘎!  ; Z9 T( i1 ^  W# F- q
% O) W8 ]/ h2 `3 D* Y/ l5 o% l
好似我呢个女性朋友甘,觉得自己系上菜,要金盘玉盏先配得起,甘既话,只  
" }+ {0 |( y, d, E: V能慢慢等,等到变隔夜菜咯。  
& c; B" b+ C/ Q5 l2 ^一个自身唔努力,旨意晒个男人既女人,就算几靓,都只能得到男人既欢心同  4 A6 ?; A  `  q9 L; _; W/ f
钱,永远得唔到爱同尊重。  
0 E0 M( V0 W( O# n" f% S8 A9 n% [# U* n' T
呢个社会无论男女,个个都好现实,无人唔想过更好既生活,稳到条件更好既  & {; x: b) y$ A; P3 l6 f# ]
伴侣。  
. A4 G1 ~: o# e* G6 X  Q只不过男人无女人甘幸福。  
% O( W! A6 m: `' _& q+ F- {  W男人知道,我要得到呢一切,必须要自己去努力稳钱去实现
+ y; _& u, A/ T, w: L( E" E7 n& o1 H5 P/ P& v) v" N

评分

原帖由 轻水惜寒 于 2009-2-11 09:13 发表 1 K  G$ D& s* L- L7 d
寒叔叔路过,对祖国的花花草草表示关注:victory:
7 q; U& t8 |& ~8 c4 g- c1 q0 ~, Z
带头大哥带路,后面米走宝

MM:对我系好好,不过无钱,份工无前途!我同距分左啦。 看到这里就汗了。。。* X/ F% r! k' h2 N! e( u6 d

. F& m( G9 U) }) B* C* u; W7 Q' MLZ还是不要帮着好,不然那个给介绍的男的可惨了,迟早OVER。。。

原帖由 lingdong 于 2009-2-11 23:46 发表
7 o4 J! J3 q: `, E0 n4 kMM:对我系好好,不过无钱,份工无前途!我同距分左啦。 看到这里就汗了。。。. e7 v" n8 s! k) J8 O# W

- s8 f; U8 s/ L/ CLZ还是不要帮着好,不然那个给介绍的男的可惨了,迟早OVER。。。
8 ?* A) {8 p2 b/ w- R2 z

" T. y5 p4 H& j; v' N) ]看错了,是楼上的那位.

年龄比你小哦!~呵呵!~; L" U; v% i/ O! i
为什么身高不是大于或等于173!~% {+ w' c4 k2 i5 j4 \1 r1 K
俺刚好173

51楼好有道理哦! j. q! ?7 H2 S; N6 a

}1 T7 f/ Y* O不过lz我支持你  想必是考虑清楚 权衡了利弊才发这贴啲
2 P, c5 X3 n" l2 i% R. i, G而且帖子还带点幽默搞笑成分   ! Z5 y2 B9 a1 Z' V, C2 ~" `1 C+ H

/ G0 K  M  v# v9 z: P" h6 n- C既然决定了 就不要理别人怎么说  试过才知道好

回复 51楼 阮范王 的帖子

好长,不过胜在排版清晰美观,我睇晒啦,讲得好有道理啊~~~~
# l' ~$ [5 V+ c2 q. B2 r
+ _. o4 ?; Y( U/ T; H! @# J其实我自己作为女生,都好睇唔惯呢种女生,简直是有损女性形象。
6 y& E& @3 b8 p& g) |- r1 a
6 x1 e( ]! p8 W不过我认为男生唔使将个个女生都睇到咁拜金咁妄自尊大噶,好多网上睇到嘅个案,都系作者自己刚刚经历心灵创伤,于是将好多嘢都夸张来讲,将女性形象丑化,作出报复式嘅发泄喈。不过因为好事不出门,坏事传千里,所以人人都钟意转发,于是个个都以为宜家d女仔就系咁~~~~
7 F& ?& n+ A( o: s
/ t3 A8 X/ M3 [2 m9 {3 y1 `& o% R& m我要为女生澄清啊,唔系个个都系咁噶~~~~~~
; j- X, `; j/ T6 N  f% X. Z% |2 N) Y4 E7 f' J& F: W, Q' }
通常,d家境或经济条件比较好,个性独立、思想成熟嘅女仔,她们其实系好注重精神上嘅嘢嘅(因为物质已经不成问题),所以她们会花时间注重自身内在素质的修养,追求真爱。  s9 s9 W& U1 l* e" }$ r

! }; h3 I# w1 v( E8 c不过,呢类女仔聪明,有主见,一般都比较有能力,有个性(但不代表强势和不温柔,而且因为聪明反而会很善解人意、细心体贴),其实她们唔一定要个男生有多优秀,只需要真心相爱就得,但偏偏有好多男人碍于传统观念,觉得男生一定要强过女生,所以唔搵呢种女仔做女朋友~~~(某靓女前辈嘅不幸经历……)
0 [9 L6 k) z& t, e# V1 L
6 {- M4 D, a2 c" }唉唉~~~究竟虚荣和面子重要定系两个人真心相爱相伴一生重要呢?, J, ^9 k; }# P; j! |4 r
男生的尊严系咪一定要通过凌驾于女生之上来实现呢?
: F4 l5 ?* Q) x8 d+ O" v1 Y宜家呢个时代,脑力劳动作主导,女性可以发挥嘅机会比以前多好多啦,事业上经济上比男性强好正常,点解有d人偏偏要执着d咁无聊嘅传统观念呢?社会生产力变咗啦,唔该d人变下d生产关系同社会意识形态啦~~~
' q0 C  V0 w( ]% _  f! j! i( {" ]7 T
PS:纯粹半夜睇到嘢有感而法乱咁up~~ 跑晒题,唔好意思~~~
$ M. b- T3 h& D3 B& x; Q) ?1 ^1 O: [& ~. X  ?

评分

人家来征友而已,长篇大论的,上哲学课么

原帖由 槇懓智上 于 2009-2-12 02:14 发表 0 l, v, ^  K% p' ?( N: u) p
好长,不过胜在排版清晰美观,我睇晒啦,讲得好有道理啊~~~~
% z3 z( m2 H& t1 }9 @1 `( c2 q# h! i% }6 N. H
其实我自己作为女生,都好睇唔惯呢种女生,简直是有损女性形象。
4 |7 |' h! J* V4 `; j- j
7 e, _1 I" l1 F' p不过我认为男生唔使将个个女生都睇到咁拜金咁妄自尊大噶,好多网上睇到嘅个案 ...
, r5 l7 ]9 T& v- A

5 V8 |) h' K) B: v我是喜欢找优秀女性的,尤其是年龄比我稍大的。问题是,她们看得上我么?

原帖由 轻水惜寒 于 2009-2-11 20:13 发表 1 P- D0 Z$ v6 `, N, F2 s  S0 U
35楼客观、中肯、诚恳
! G8 ^# K. j5 X7 e6 ^0 \4 V+ O9 C& P7 J% f7 H/ T, K
楼主应该学会推销自己,像找工作就是尽量把亮点说出来。说那么多,不如贴上PP,一贴见效

哈哈,好似呢个贴又引起价值取向的讨论了