工大后院

加入后院

扫一扫,访问微社区

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: Tai

所谓的“广州排外”情绪

其实我系外省人(真),只系对某段历史有小小理解,讲句公道话遮,既然你5领情我都无野讲。排外还排外,5好烧埋我~~~

原帖由 luckyhwx 于 2008-6-11 21:09 发表

本地人无书读咩?本地人享受的福利会差过外地人?
你讲嘢唔好下下都我地我地好似代表好多广州人甘,广州人最怕无银纸揾,你唔中意外地人为广州带来财富,大把人中意

本地人如果系本地享受噶福利同外来人口一样,甘仲有咩意思?!个政府基本可以收皮啦
我几时话过唔中意外地人为广州带来财富?(你唔好随意转移话题)
但依家究竟外来人口为广州的大众工薪阶层带来左咩财富?

广州本地大部分人应该还是工薪族吧。甘距地噶福利被外来人口分薄左,条数入边个度?
依家广州冇打工仔呀?!距地D子女读书唔使钱咩?!
你成日话剥削剥削,打工仔点剥削外来人口啊,究竟系我地剥削距地,定距地剥削我地呢?

原帖由 池中魚 于 2008-6-11 21:31 发表
好似講到好多人老細都係廣州人咁,宜家社會唔同嘞,外商投資多,我哋廣州唔少人都係打工仔,成日都要加班,有時仲要去其它地方做開荒牛,原因:平價勞動力衝擊本地市場。
你睇睇政府機要有幾個係地地道道廣州人,我 ...

打工仔都有分蓝领白领的
至于你做野唔够人争就更加无得好讲,唔通要政府保护落后咩?市场经济下乜鬼落后同欠缺竞争力的都是被淘汰架,有乜好怨?

睇下有无改到签名先~~~

我个签名得5得啊?

难道白领就没有被剥削?难道蓝领就一定被剥削?
你社会经验太浅

原帖由 Tai 于 2008-6-11 21:40 发表

本地人如果系本地享受噶福利同外来人口一样,甘仲有咩意思?!个政府基本可以收皮啦
我几时话过唔中意外地人为广州带来财富?(你唔好随意转移话题)
但依家究竟外来人口为广州的大众工薪阶层带来左咩财富? ...

外来人分薄福利,你都真是够胆讲,乜原来外来人都有福利架?有咩福利啊?
头先讨论过啦,大部分外来人员根本无户口,点同你争学位呢?广州人(少部分)越来越有米,甘D学位咪自然贵咯,你应该抱怨点解要令广州人变得甘有钱
你话工薪族无得剥削,是啊,甘D外来人员打工比雇主赚来的的钱又去左边呢?定是D老板善长仁翁,将D钱分晒比D外来人员呢?

原帖由 Tai 于 2008-6-11 21:43 发表
难道白领就没有被剥削?难道蓝领就一定被剥削?
你社会经验太浅

比你选你宁愿系写字楼开住空调比人剥削定是坐系部机床隔离比人剥削啊?

原帖由 luckyhwx 于 2008-6-11 21:49 发表

外来人分薄福利,你都真是够胆讲,乜原来外来人都有福利架?有咩福利啊?
头先讨论过啦,大部分外来人员根本无户口,点同你争学位呢?广州人(少部分)越来越有米,甘D学位咪自然贵咯,你应该抱怨点解要令广州人变得甘有钱
...

唔该你睇报纸! 板凳帖!2楼
公交、道路、公园系唔系公共福利?!
医院、学校系唔系公共福利?!
边个话外来人员冇福利噶?!

D学位贵系因为少部分人有米?咩逻辑?!
学位贵系因为学位少,学生多?点解甘多啊?好多外来人员已经有户口啦,比本地户口还要多啊!
甘本来就系打工仔噶父母,去边度稳钱比D子女读书啊、睇病啊?

幼儿园同小学入面,讲普通话噶比讲粤语噶人仲要多,你解释下点解。

你有本事就唔駛喺度嘈啦,我哋廣州人好多都係從低做起,一步一步走上去,靠自己努力。
食腦嘅就喺寫字樓,只係得體力嘅就喺工廠打工。你自己都厭棄藍領,咁有乜資格話廣州人唔好,我哋都係辛辛苦苦讀書搵份好工,邊似你哋上大學喺度浪費父母辛苦賺嚟嘅錢

开机床可以开到月入过万,坐办公室可以坐到年薪过万,你会点选择?

头像被屏蔽

其實基本所有人都有同一套準則。
自己係最神圣不可侵犯;對於市外,廣州人不可詆毀;對於省外,廣東人不可詆毀;對於國外,中國人更唔可以畀人詆毀。
大家立場唔同,我所做嘅只係要保護自己珍惜嘅嘢

头像被屏蔽

原帖由 Tai 于 2008-6-11 22:03 发表
开机床可以开到月入过万,坐办公室可以坐到年薪过万,你会点选择?

民工月入过万了,坐办公室的年薪才过万,很好,还人少屋多呢,好得很

头像被屏蔽

头像被屏蔽

原帖由 Tai 于 2008-6-11 22:01 发表

唔该你睇报纸! 板凳帖!2楼
公交、道路、公园系唔系公共福利?!
医院、学校系唔系公共福利?!
边个话外来人员冇福利噶?!

D学位贵系因为少部分人有米?咩逻辑?!
学位贵系因为学位少,学生多?点解甘多啊?好多外来人员已经有户口啦,比本地户口还要多啊!
甘本来就系打工仔噶父母,去边度稳钱比D子女读书啊、睇病啊?

幼儿园同小学入面,讲普通话噶比讲粤语噶人仲要多,你解释下点解。

哦,D乜乜乜福利都是本地人纳税,外地人无的?广州的民工数量全国名列前茅,但是广州人享受到福利都是名列前茅的,因为外来人员带来了经济繁荣,ZF财政收入自然水涨船高,唔是点有福利啊?你话广州的福利是全国最差吖,我信架
公共、道路、学校、医疗唔通呢D野经济越落后的地方可以享受到的会更多?如果是的话,广州市ZF早就将外地人全部赶出去啦
最抵死就是讲人地有广州市户口,有广州市户口的仲叫外地人架?幼儿园小学比外地人占晒甘D“留守儿童”是作出来的,唔存在的?

原帖由 竖起中指 于 2008-6-11 22:37 发表

首先我要明确一点,你是不是城中村的人呢?如果是,我明白你的想法。你当然认为广州发达靠外省人,不然你的握手楼租给谁?

小弟系东山大的,依家家住城中村,你话算又得,唔算又得

原帖由 竖起中指 于 2008-6-11 22:35 发表
luckyhwx,请你尊重我们的父辈为广州的原始积累所奉献一生这个铁一般的事实。至1921年广州行政院直辖市成立以来,就一直是10大城市。在改革开放之前,GDP排名大概在第5位。外地人真正多起来,大概在90年代中,那时广 ...

我一直强调的观点是:广州人自食其力可以活着,仲是几体面果只,但是无外地人对经济的促进同提供廉价的劳动力,广州无办法同上海、北京呢D有背景的城市相提并论。如果你话珠三角地区的工厂的兴起,广东成为世界著名的制造中心同外来务工人员一D关系都无,我无说话好讲
如果你以为城中村净是靠出租屋剥削外地人,我只能话你好傻好天真